Eddie Jharap voorstander invoeren Amerikaanse dollar als wettig betaalmiddel

Eddie Jharap, de voormalige Staatsolie-directeur, is voorstander van het invoeren van Amerikaanse dollars als wettig betaalmiddel in ons land. Jharap stelt dat met de versnelde ontwikkeling van de aardolieproducten in zee, we best de US$ als wettig betaalmiddel kunnen invoeren. 

Hiermee is een oude discussie weer van stal gehaald. Jaren terug heeft Sham Binda, huidig VHP-Assembleelid en oud-voorzitter van de AKMOS, Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname, zich ook sterk gemaakt voor dit idee.

Velen zullen dan hun spaargeld uit het buitenland ook terug willen brengen, schreef de voormalige Staatsolie-directeur op social media.  “Ik hoop dat een politieke partij dit idee als een strategisch doel verder uitwerkt en een belangrijk onderdeel van het komende verkiezingsprogramma maakt”, stelt Jharap.

Eerder gaf hij al aan, dat bedrijven die exporteren en vreemde valuta verdienen met goed management de huidige crisis kunnen overleven. Hij stelde verder dat bedrijven die geen vreemde valuta verdienen moeite zullen hebben de bedrijfsvoering gaande te houden.

“Geschoold personeel zal wegtrekken, moeilijkheden om aan vreemde valuta te komen, geen importen van grondstoffen en onderdelen kunnen betalen. Net als in de jaren 1985-1995. Staatsolie exporteert vandaag nog een groot deel van haar productie en verdient vreemde valuta. Als alle productie van ruwe olie omgezet zou worden in brandstof voor de lokale markt, dan zou het bedrijf vandaag de lokale markt geheel moeten subsidiëren, goedkope SRD verdienen, verlies laten en failliet gaan. Als Staatsolie alle gasoline nodig voor de lokale consumptie zou produceren, dan was het bedrijf vandaag failliet”, aldus Jharap. 

Devaluatie SRD

De Surinaamse dollar werd ingevoerd op 1 januari 2004. Toen werd de Surinaamse gulden vervangen als wettig betaalmiddel. Echter is de SRD in de afgelopen jaren sterk gedevalueerd. De wisselkoers voor een Amerikaanse dollar was in 2010 nog SRD 2,80. Rond de verkiezingen van mei 2010 begon de SRD onstabiel te worden. De koers werd in 2011 officieel vastgesteld op SRD 3,35. In de volgende jaren verzwakte de munt verder. In 2020 heeft de voormalige regering met de beruchte Valutawet getracht om de koers op SRD 7,50 te houden. Op de vrije markt was de koers echter al rond de SRD 20. Na de regeringswisseling werd de koers geünificeerd op SRD 14,29. Daarna werd deze officieel vrijgegeven door de Centrale Bank van Suriname. De koers schommelt sindsdien tussen de SRD 21 en SRD 21,50.

SAM

error: Kopiëren mag niet!