Besluit uitgifte concessies alleen nog via regeringstop

Minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) heeft donderdag op het Kabinet van de President haar eerste werkoverleg gehad met president Chandrikapersad Santokhi, vicepresident Ronnie Brunwijk en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale samenwerking (BIBIS), als eerste vervanger van de Raad van Ministers. Er zijn concrete werkafspraken gemaakt en over uitreikingen van grondbeschikkingen in het district Saramacca het komend weekend werd ook,gesproken.

Een van de concrete werkafspraken is dat vanaf vrijdag 13 augustus het besluit over de uitgifte van concessies uitsluitend via de regeringstop genomen zal worden.

Minister Vorswijk geeft te kennen, dat de regering van mening is dat er heel veel concessies zijn uitgegeven in het verleden, waarvan niets terugvloeit in de staatskas. De staat en de gemeenschappen, vooral in het binnenland, hebben er geen voordelen aan. De regering zal het beleid hieromtrent scherper stellen en er zal volgens de bewindsvrouwe beter gekeken worden aan wie de concessies worden gegeven en wat de concessiehouders ermee doen.

Alle kleine aanvragen moeten worden afgewikkeld

Een tweede afspraak is het afronden van de grondaanvragen die reeds liggen bij het ministerie. Het gaat vooral om kleine aanvragen van mensen die hun bereidverklaringen van hun bouwkavels in handen wensen te krijgen. De president en de vicepresident hebben de minister gevraagd er werk van te maken dat alle kleine aanvragen worden afgerond.

De bewindsvrouwe zegt ook, dat het ministerie zich extra zal inzetten om de vele overdrachten van percelen en achterstanden in de komende periode te finaliseren. De regering wil aan het eind van deze zittingsperiode met een tevreden gevoel terugblikken.

“Ik ga voor transparantie. De klachten die ik kreeg van mensen toen ik nog geen minister was, bijvoorbeeld wanneer je jouw stukken hebt gebracht naar Domeinkantoor, weet je niet eens bij wie je moet gaan. Soms word je van het kasje naar de muur gestuurd, je weet niet eens waar jouw stuk ligt. Hieraan komt een definitief einde. We gaan werken aan een digitaliseringsysteem waardoor je via de digitale weg kan volgen waar jouw stuk ligt”, aldus de minister.

Ten aanzien van de uitreikingen van grondbriefjes in Saramacca, worden de laatste voorbereidingen verricht. Vorige week vrijdag reikte de bewindsvrouwe haar eerste beschikkingen uit in het district Marowijne. De president en de vicepresident vroegen de minister om moeite te doen dit weekend naar Saramacca te gaan. Daar zullen meer dan 100 mensen in aanmerking komen voor een beschikking.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: