Assembleelid Tsang (NDP) wil snel helderheid regering over kwestie te korte injectienaalden

Onlangs ontstond er de nodige beroering toen duidelijk werd, dat tijdens de Sinopharm vaccinatiedagen, 12 en 13 juli, op het terrein van de Politie Academie te korte naalden zijn gebruikt, waardoor er onzekerheid is ontstaan of het ingespoten vaccin wel effectief zal zijn.

Personen die toen zijn gevaccineerd mogen nu eind deze maand een derde prik krijgen.

Maar, op 10 en juli juli vond een zogenoemde ‘soft launch’ plaats en toen zijn ruim 3.000 mensen met het Chinese vaccin gevaccineerd. Geleerd werd hoe om te gaan met het vaccin uit China. 

Assembleelid Stephen Tsang (NDP) die op 11 juli met het Sinopharm-vaccin is gevaccineerd, heeft deze kwestie een paar keer in de Assemblee aangekaart. Zo vroeg hij donderdag 5 augustus in de Assemblee aan minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid hoe het staat met de mensen die tijdens de ‘soft launch’ de prik hebben genomen. Ramadhin moest het antwoord schuldig blijven.

Pas op de tweede dag werd ontdekt dat de naalden te kort waren om mee te vaccineren. De minister legde uit dat het vaccin toegediend moet worden in de gebogen armspier. De naalden die vanuit China waren meegezonden waren te kort om de spier te bereiken. Er is een onderzoek ingesteld naar hoe een en ander heeft kunnen gebeuren.

In een reactie tegenover Dagblad Suriname zegt Tsang: “Ik heb tot drie keer toe in mijn spreekbeurt erover gevraagd, maar kreeg steeds geen antwoord. Aan het einde zei de president dat er gauw een persconferentie gaat komen, maar die is nog niet geweest. Wat ik vreemd vind is, dat de mensen van 12 en 13 juli worden opgeroepen om zich voor de derde keer te gaan laten vaccineren. Toen zouden er te korte naalden zijn gebruikt. Maar, er wordt met geen woord gerept over mensen die op 10 en 11 zijn gaan vaccineren tijdens de soft launch. Dat zijn ook 3.090 mensen, gevaccineerd met dezelfde naalden neem ik aan. Hoe zit het daarmee? En wat ik ook vreemd vind is dat een en ander dus pas op 13 juli is ontdekt en zijn er toen langere naalden gebruikt? Waarom horen we het pas een maand later? Daarbij zegt de nieuwe Chinese ambassadeur, Han Jing, dat dezelfde naalden wereldwijd worden gedoneerd. Dit is de eerste keer dat hij hoorde, dat de naalden te kort zijn. Ik hoop dat we gauw duidelijkheid krijgen van de regering.’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: