Total lockdown maakt viering Dag der Inheemsen en 131 jaar Javaanse Immigratie praktisch onmogelijk

De gezondheidsautoriteiten hebben enige tijd besloten om nationale vrije (feest-) dagen te koppelen aan een total lockdown. Dit besluit werd genomen uit vrees voor op het die dagen samenkomen van grote groepen mensen en daardoor ook risicovolle Covid-19 besmettingshaarden.

Komende maandag, 9 augustus, is het de Dag der Inheemsen en ook 131 jaar Javaanse Immigratie. Het is een belangrijke dag die de betrokken gemeenschappen willen vieren. Maar, inmiddels heeft de regering via een bericht van haar voorlichtingsdienst Communicatie Dienst Suriname voor de zekerheid toch nog even aangegeven, dat een lockdown geldt van zondagavond 8 augustus negen uur tot dinsdagochtend 10 augustus zes uur.

Met andere woorden, de inheemsen en Javanen worden door de overheid in hun vrijheid, hun bewegingsvrijheid, hun vrijheid om te vieren, ernstig tot compleet belemmerd. Maandag 9 augustus is een nationale vrije dag, een feestdag voor de inheemsen en de Javanen. Maar, van feesten kan en mag geen sprake zijn van de overheid uit vrees voor een virus dat, het is een clichee geworden, niet meer verdwijnt. Nee, dat moet dan maar weer in de privésfeer worden gevierd, zo redeneert de overheid.

Waarom waren de gezondheidsautoriteiten niet in staat om duidelijke speciale maatregelen en.of voorwaarden op te stellen in overleg met betrokken vertegenwoordigers uit de inheemse- en Javaanse gemeenschap, zodat beide gemeenschappen wel de voor hun belangrijke dag in alle vrijheid kunnen vieren. Is het gemakzucht of weer een gebrek aan inlevingsvermogen en aan het vermogen om in de huid van de burger, in dit geval een inheemse of een Javaan, te kruipen?

Het drastisch onlangs genomen besluit om burgers bewegingsvrijheid te ontnemen op nationale vrije dagen – dagen dat de burgers er juist graag even op uit willen, willen ademen, willen genieten – is amper uit te leggen.

Overigens is het ook opmerkelijk, dat de gezondheidsautoriteiten wel gemeend hebben de burgers te moeten attenderen op de total lockdown van aanstaande maandag, maar dat om drie uur zaterdagmiddag nog geen nieuwe Covid-maatregelen bekend zijn gemaakt, terwijl de geldigheid van die maatregelen om middernacht, in de nacht van vrijdag 6 op zaterdag 7 augustus, hun geldigheid hebben verloren.

Meer en meer worden de Covid-19 maatregelen en het handelen van met name het ministerie van Volksgezondheid niet meer begrepen door de doorsnee burgers.

Wat die burgers wel begrijpen is dat de Covid-maatregelen meer hun gezondheid en welzijn schaden, dan het Covid-virus zelf.

PK

error: Kopiëren mag niet!