Ziekenhuizen uit de brand met 121% aanpassing ligdagtarief

Met de aanpassing van het ligdagtarief voor de 3de klasse met 121% en een 40% aanpassing van de all out kosten en overige diensten zijn de ziekenhuizen in Suriname voor in elk geval de komende 6 maanden uit de financiele brand. Ze kunnen nu weer kwalitatieve, goede en betaalbare zorg bieden aan patiënten. Patiënten hoeven niet meer bij te betalen in de ligdagkosten.

De ligdagtarieven verschillen per ziekeninstelling. De tarief bij het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) bijvoorbeeld is nu vastgesteld op SRD 578 per dag en die bij het AZP (Academisch Ziekenhuis Paramaribo) bedraagt SRD 1,470 per dag. 

Door tussenkomst van de regering hebben het Staats Ziekenfonds (SZF) en de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) overeenstemming bereikt over de aanpassing van de ligdagtarieven en de tarieven van de overige medische diensten. Per 1 augustus worden alle declaraties van de ziekenhuizen afgehandeld en uitbetaald  volgens het semi all-out 3de klasse  en all-out high care afdelingen.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid deed deze belangrijke mededelingen dinsdagavond 3 augustus in de Nationale Assemblee. De aanpassing van de ligdagtarieven en de tarieven van overige medische diensten zijn het resultaat van spoedoverleg tussen de regering, de Nationale Ziekenhuisraad en het SZF. Vorige week donderdag hebben de ziekenhuizen laten weten, dat ze niet meer in staat zijn kwalitatief goede zorg te bieden aan patiënten. Structureel gebrek aan financiele middelen ligt ten grondslag aan het ernstig gebrek aan medicijnen en medische verbruiksartikelen.

Minister Ramadhin benadrukte, dat de aanpassing van de ligdagtarieven een tussentijdse oplossing is. Deze tussentijdse oplossing zal de overheid de komende 6 maanden maandelijks SRD circa 38 miljoen kosten. Er wordt thans gewerkt aan een complete doorlichting van het gezondheidszorgsysteem. Over 6 maanden moet die een feit zijn. Daarbij zal het in kern om moeten gaan dat met een beschikbaar zorgbudget, deze zo efficient mogelijk dient te worden ingezet om kwalitatief, goede en betaalbare zorg te bieden aan de zieke mens.

error: Kopiëren mag niet!