Duurzaam netwerken voor duurzaam internationaal ondernemen

Aansluitend op mijn voorgaande twee artikelen “Ideale eigenschappen en taken van een succesvolle nieuwe Surinaamse ambassadeur” en “Selectiemethode nieuwe Surinaamse ambassadeurs” ga ik in dit artikel nader in op duurzaam netwerken voor duurzaam internationaal ondernemen. Dit is een essentiële vereiste skills van de nieuwe Chef de Postes op de ambassades om investeerders aan te trekken en ons land zo tot ontwikkeling te brengen. Het gaat hierbij om proactief een relatie opbouwen op basis van wederzijds respect om er samen beter van te worden. Netwerken doe je face to face en digitaal. Voor succesvol face to face netwerken heb je de skills nodig die ik in mijn vorige 2 artikelen heb besproken. Een ambassadeur die deze skills niet heeft is ongeschikt voor deze funktie en is nadelig voor ons land.

Digitaal netwerken wordt steeds belangrijker dan face to face netwerken. Het gaat hierbij om goed gebruik maken van LinkedIn, Twitter, Facebook, Blog, YouTube, etc. Een sterk profiel op deze platforms is erg belangrijk. Als de ambassadeur laaggeschoold is en veel Engelse taalfouten maakt in zijn of haar postings op deze platforms dan kun je dit vergeten en is digital netwerken niet effectief. Vrijwel alle oude Chef de Postes op de ambassades die door de vorige regering waren aangesteld hebben slecht gepresteerd omdat ze niet goed konden netwerken en vanwege hun lage opleiding en beperkte skills niet goed digitaal konden netwerken. Hierdoor heeft ons land veel kansen verloren en veel geld verspild.

Ik ben daarom blij dat minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) alle Chef de Postes gaat teruggeroepen om ze op een juiste manier in te zetten en op alle buitenlandse posten vernieuwingen gaat doorvoeren die in lijn zijn met het buitenlandsbeleid van de nieuwe regering Santokhi-Brunswijk. Minister Ramdin toont hiermee daadkracht en goed leiderschap. Iets wat bij de vorige regering volledig ontbrak, waardoor we nu in de financiële ellende zitten. Ik heb alle vertrouwen in de nieuwe regering onder leiding van de eveneens daadkrachtige president Santokhi die ook inziet dat duurzaam netwerken noodzakelijk is voor duurzaam internationaal ondernemen. Hij beseft heel goed dat duurzaam internationaal ondernemen essentieel is duurzame economische ontwikkeling van ons land.

Dr. Loknath Gajadhar Sukul, MBA

Tel: 8983461 |  [email protected]

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: