Door toedoen Covid-19 derft zangvogeltrainer inkomsten

Tijdens een rondgang door Paramaribo werden uit nieuwsgierigheid willekeurige kantoren, politiebureaus en andere werkplaatsen bezocht. Tijdens de observatie viel het op, dat menigeen zangvogels meeneemt naar de werkplek. Zo zijn er politieagenten en buschauffeurs die hun troeteldier meenemen naar het werk. 

Mi e pepe mi fowru

Buschauffeur Glenn: “Ik ben bezig met de opvoeding van mijn lievelingsdier. Ik ben de pleegvader, ik kweek mijn vogels, breng ze groot, doe ze wennen aan het drukke stadsleven en ermee om te gaan. Om hun aangeboren schichtigheid te boven te komen ga ik met ze stappen. Ze worden geconfronteerd met de wereld om zich heen.  Ze zitten al in een kooi, door ze thuis opgesloten te houden zou ik ze nog meer beknotten. Mi e pepe mi fowru leki mi egi pikin.”

Meeroken

Aangetrokken door een zangvogel die voor de hoofdingang van een politieposthuis was geplaatst, werd er een gesprek aangeknoopt met een agent die buiten een sigaret stond te roken en de twa twa, willen of niet, als passieve roker meedeed. De complimenten voor het gevederde werden afgeweerd met: “Het is niet van mij. De commandant is de dierenliefhebber in ons midden.” Mogen zangvogels en/of andere huisdieren meegenomen worden naar het werk? “Dat weet ik niet, dat zou u aan de inspecteur zelf moeten vragen”, luidde het antwoord.

Kostbare liefhebberij

Zangvogeltrainer Kelly Muller: “Zangvogels geven mij plezier. Ik heb, een van mijn jongste kweekjes bij me, een jonge picolet.  Ik heb een paar US$ 2000,- in mijn hand. Maar voorlopig denk ik er niet aan om het te verkopen. De training wordt voortgezet. Over niet al te lange tijd kan mijn kweekje het meervoudige waard zijn. Ja, zangvogels kweken is een kostbare liefhebberij.”

Bonus

“Niet, dat ik zangvogels kweken en trainen tot mijn werk heb gemaakt. Ik ben liefhebber, ik kweek vogeltjes uit liefde. Zo nu en dan verdien ik er wat aan, door de zorg en training van vogels van vrienden en bekenden om mij te nemen. De vogels blijven dan voor kortere of langere tijd bij mij in een zogenaamd trainingskamp. Dat brengt wat op. Het is voorgekomen, dat vogels die ik onderhanden heb gehad, prijzen hebben gewonnen tijdens zangvogelwedstrijden en daarom een bonus heb ontvangen. Helaas zijn de zangvogelwedstrijden vanwege het Coronavirus als geruime tijd stopgezet.”

Kawfuto boi 

Onderweg kwamen wij een zangvogelhouder tegen die zijn auto een wasbeurt gaf voor de deur van zijn huis. Met op het dak van het voertuig een gekooide vogel die zong. Om lollig te doen werd aan de eigenaar van de vogel gevraagd: “Wat voor vogel is het? Is het een kawfutu boi?” De grap werd niet gewaardeerd.  Zijn ogen schoten vuur, de reactie was fel en stond op het punt van geweld. Een buurman suste de zaak. “Door de kampioensvogel met een kawfutu boi te vergelijken, heb je de man in zijn ziel geraakt.”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: