Schadebeperking vereist ook inzet

De Gold Cup begint op 10 juli en Suriname speelt op 12 juli tegen Jamaica, op 16 juli tegen Costa Rica en op 20 juli zeer waarschijnlijk tegen Guatemala. De laatste wedstrijd waar onze Natio afging tegen Canada was alweer een tijdje terug op 08 juni voor de WK-kwalificaties. Suriname is inmiddels voor de WK-kwalificaties uitgeschakeld. In de wedstrijd die er echt toe deed zijn alle zwakke plekken van Natio blootgelegd. Een zwakke beginformatie, weinig snelheid en explosiviteit, lage balcirculatiesnelheid, een ogenschijnlijk gebrek aan inzet door dichtklappen en niet in de laatste plaats een team dat nog geen team is. Het full profteam van Suriname bestaat uit jongens die elkaar kennen van de Nederlandse velden, uit de jeugdopleidingen, maar op den duur allemaal hun eigen weg zijn opgegaan. Het kan dat de jongens met elkaar kunnen chillen, maar dat maakt van een groep voetballers nog geen team. Suriname is in de kwalificaties ingegaan zonder 1 oefenwedstrijd te spelen tegen een behoorlijke tegenstander. Tussen de laatste wedstrijd en de Gold Cup ligt een maand. En weer heeft Natio geen oefenwedstrijd gespeeld. We weten niet eens waar de jongens zijn en wat ze aan het doen zijn. Zijn ze vakantie aan het vieren, want deze jongens zijn profs die zware seizoenen draaien. Ze moeten de batterij opladen. Zijn ze bij elkaar of zijn ze uit elkaar? Wanneer komen ze weer bij elkaar? Inmiddels hebben we meegemaakt dat teams als Jamaica wel oefenwedstrijden hebben gespeeld tegen redelijke teams. Het is onbekend waarom Natio dat weer niet heeft gedaan. We hebben eerder gesteld dat een goed presterend team niet alleen betekent dat je een groep professionals bij elkaar brengt. Er moet een goede administratieve begeleiding zijn vanuit het SVB-kantoor. We hebben niet gemerkt dat de SVB-administratie zich heeft versterkt om een goed presterend Natio te faciliteren. We zien dat privépersonen via de media, ook de social media, campagnes hebben gevoerd en nog steeds voeren om de samenleving te betrekken bij Natio. Maar we vragen ons af wat de SVB doet. Want, het is de SVB die alle administratie en organisatie rondom de Natio op zich moet nemen. En dan denken we niet alleen aan materiaal, accommodatie en tickets. We denken ook aan oefenwedstrijden, Gorre kan een netwerk hebben vanwege zijn profloopbaan, maar het is toch uiteindelijk de SVB die moet partneren met andere bonden om oefenpotjes te spelen. De Zuid-Amerikaanse landen zitten in de Copa-America en de iets betere regionale voetballanden zitten of nog in de WK-kwalificatie of in de Gold Cup. Suriname had in Azie of Afrika wedstrijden kunnen spelen, of tegen de grote eredivisieclubs die in de voorbereiding zijn zoals Ajax, PSV, AZ en Feyenoord. We pikken op social media dat een aantal jongens individueel of in kleine groepjes aan het trainen is, maar we zien ook dat een aantal jongens en officials echt op vakantie zijn. Wij vrezen dat we straks een blamage zullen ondergaan als we tegen sterke landen als Jamaica en Guatemala en zeker tegen Costa Rica moeten spelen. De stand van zaken bij Natio zou ons niet verbazen als we straks in de eerste ronde bij de Gold Cup zonder punten, maar weer met belangrijke lessen afsluiten. Verliezen is op zich niet eens het punt, maar wel hoe je hebt verloren. Zo kunnen we zeggen dat, alhoewel uitgeschakeld, de bevolkingen van Curaçao en Haiti wel trots kunnen zijn op de inspanningen van hun nationale selectie. Het zijn wel teams die al een hele tijd bij elkaar zijn en voor elkaar strijden. Het is niet zo dat iedereen maar zijn ding doet en verder zich op het veld niet bemoeit wat de ander doet. We denken dat de SVB met een nuchter verhaal op de proppen moet komen. Er is na de afgang in de WK-kwalificatie geen behoorlijke verantwoording afgelegd aan de Surinaamse bevolking door de SVB en/of de trainer. Er is door de trainer een soort verantwoording in het Engels op zijn fb en instagram gepost, maar we hadden liever een persconferentie waar de pers ook vragen had kunnen stellen. We gaan er wel van uit dat Dean Gorre wel erin gelooft dat hij verantwoording moet afleggen, al is het aan de pers en de bevolking van een land dat geen rijk en groot land is. Want, wanneer een trainer ervan uitgaat dat hij geen verantwoording hoeft af te leggen, dan zouden we niet veel aan zo een trainer kunnen hebben. Zo had de pers de gelegenheid moeten hebben gehad om aan de trainer te vragen of hij geen fouten heeft gemaakt met als resultaat de uitschakeling. En wat voor verbeteringen hij zal aanbrengen een betere prestatie neer te zetten. We gaan er niet van uit dat de SVB trainers wel verantwoording laat afleggen als jongens uit de lokale competitie in Natio zitten en dat dit niet hoeft als de jongens uit de diaspora komen. Ten slotte willen wij wel accentueren dat Gleofilio Vlijter als spits een redelijk goede beurt heeft gemaakt in het traject naar kwalificatie voor de Gold Cup. Gevoeglijk gaan de regionale media ervan uit dat hij onderdeel is van Natio, maar hij is nu een vaste bankzitter geworden. Dat, ondanks zijn beweeglijkheid en zijn bewezen capaciteit om doelpunten te maken. Wanneer er nu wordt gesteld dat Suriname stappen heeft gezet door zich te kwalificeren, dan moet men niet vergeten dat er duidelijk daarvoor gevochten is door een Natio die bestaan heeft uit voornamelijk jongens uit de lokale competitie, aangevuld door de nieuwe Surinaamse profs en enkele spelers in de diaspora. Dean Gorre gaf aan dit proces leiding. We willen ook accentueren dat Inter Moengo Tapoe recent in de Caribbean Club Shield Championship (in de B regionale clubcompetitie) zeer goede prestaties heeft geboekt en enkele spelers een zeer goede stempel hebben gedrukt. Erkenning voor deze inzet en prestaties zou niet slecht zijn. 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: