Meteodienst: ‘Komende drie maanden natter dan normaal’

Volgens recente metingen van de Meteorologische Dienst Suriname (MDS) zal het in de komende drie maanden ‘natter zijn dan normaal’, aldus het hoofd van de Meteorologische Dienst, Sukarni Sallons-Mitro, vrijdag 4 juni tijdens een gezamenlijke live persconferentie van de ministeries van Openbare Werken, Landbouw, Veeteelt en Visserij en Regionale Ontwikkeling en Sport. De persconferentie ging over de status van wateroverlast in Suriname. 

Voorafgaand aan de uiteenzetting van de drie ministers hield Salons haar presentatie over het weer en klimaat in Suriname. Aangegeven werd, aldus de voorlichtingsdienst van de regering, dat er metingen van de gemiddelde neerslag zijn gedaan bij de meetpunten in de kustvlakte en in het binnenland. 

‘Als er gekeken wordt naar de cijfers van maart, april en mei zien wij dat het in de kustvlakte relatief natter is geweest dan het vier jaren gemiddelde. In het binnenland heeft het juist minder geregend’, zei Salons. 

Toch lijkt het volgens de hoofdverantwoordelijke van de Meteorologische Dienst alsof er meer neerslag is geweest vanwege de overstroomde gebieden in het binnenland. 

De gebieden die te kampen hadden met wateroverlast of nog steeds in deze situatie zitten, zijn gebieden waar geen meteo-meetpunten zijn geplaatst. In die gebieden zou er mogelijk meer neerslag zijn gevallen met als gevolg wateroverlast. Op het station Leliëndaal is een maximaal maandtotaal aan neerslag van 567.6 millimeter (mm) genoteerd voor de kustvlakte, terwijl er op het station Amatopo in het zuiden van Suriname een maximaal van 746.8 mm neerslag is gemeten.  ‘Wanneer er plaatsen zijn waar de Meteorologische Dienst geen meetpunten heeft en deze hoeveelheid neerslag valt, dan kunnen sommige gebieden wel wateroverlast ondervinden’, sprak Salons. 


In ieder geval geven de cijfers aan dat het voor de komende drie maanden natter zal zijn dan normaal. Voor de dagelijkse weersverwachting verwijst het hoofd van de Meteorologische Dienst naar de website www.meteosur.sr.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: