Assembleelid Tsang (NDP) vraagt president Santokhi opheldering over Covid-situatie cellenhuizen

Het NDP-Assembleelid Stephen Tsang, lid van de commissie Justitie en Politie in het parlement, heeft deze week in een brief aan president Chandrikapersad Santokhi opheldering gevraagd over de situatie in de diverse cellenhuizen van politiebureaus. Directe aanleiding voor de brief is het grote aantal Covid-19 positief geteste arrestante in het cellenhuis van het bureau Nieuwe Haven. 

Algemeen bekend is, dat de situatie in cellenhuizen slecht is en dat meerdere arrestanten zich in een cel bevinden. De kans op besmettingen is dan ook zeer reëel. Die situatie is, ondanks de Covid-pandemie en de protocollen en maatregelen, niet gewijzigd.

Volgens Tsang worden de cellenhuizen ook gebruikt voor gedetineerden om hun door de rechter opgelegde celstraf uit te zitten.

Het Assemblee heeft in totaal vijftien vragen gesteld aan de president over de actuele situatie in de cellenhuizen. Zo wil hij onder andere weten wat de maximale capaciteit is van de cellenhuizen en Huizen van Bewaring, als het gaat om het aantal arrestanten en gedetineerden. 

Met betrekking tot de Covid-situatie wil Tsang informatie over al of niet aanwezige Covid-protocollen voor de cellenhuizen en Huizen van Bewaring. Ook vraagt hij zich af de besmette arrestanten medisch worden behandeld en of er wellicht penitentiaire ambtenaren en medewerkers van cellenhuizen Covid-positief zijn getest.

Verder wil de politicus weten of inmiddels alle arrestanten op het Coronavirus zijn getest en of hun familieleden ook zijn getest.

Tot slot vraagt Tsang aan president Santokhi of de Surinaamse cellenhuizen en Huizen van Bewaring voldoen aan internationale normen en mensenrechtenverdragen.

De Covid-19 positief geteste personen in het cellenhuis van het politiebureau Nieuwe Haven zijn dinsdag overgebracht naar het bureau Houttuin. Dat politiebureau is overigens tot nader order gesloten. Die groep arrestanten blijkt echter te zijn geweigerd door de politie Houttuin en zijn teruggekeerd naar het cellenhuis van Nieuwe Haven.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: