President Santokhi: ‘Het volk dient maximaal te profiteren van natuurlijke hulpbronnen’

Santokhi spreekt vergadering aandeelhouders Staatsolie toe

Tijdens de maandag 17 mei gehouden jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders van de Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. op het Kabinet van de President heeft president Chandrikapersad Santokhi benadrukt dat het primaire uitgangspunt van de regering is, dat de Surinaamse natuurlijke hulpbronnen toebehoren aan het Surinaamse volk en dat met name de vruchten daarvan moeten toekomen aan het Surinaamse volk, zo bericht de Communicatie Dienst Suriname.

‘Het Surinaamse volk dient maximaal te profiteren van de natuurlijke hulpbronnen, onze bodemschatten, die onze schepper voor ons land en volk heeft achtergelaten, om onze samenleving tot verdere ontwikkeling te brengen.’

President Santokhi zei het van eminent belang te vinden om regionale samenwerking te versterken op het gebied van de offshore-industrie. ‘Als we in plaats van individueel, gezamenlijk optrekken ten opzichte van internationale oliebedrijven, dan worden alle landen in onze regio daar beter van. Deze versterking en samenwerking, leidt namelijk tot het behalen van schaalvoordelen, waardoor de kosten gedeeld kunnen worden, en kan de maximalisatie van local content in gezamenlijk verband worden aangepakt. Zo blijven er meer opbrengsten over, voor een ieder als partner.’

Volgens de president heeft de regering al bij het begin van haar aantreden het initiatief genomen om deze vorm van samenwerking met de buurlanden, met name Guyana, te initiëren. Zo zijn er op presidentieel niveau gesprekken gevoerd en afspraken gemaakt omtrent de bouw van een diepzeehaven die gebruikt kan worden door beide landen, de bouw van de Corantijnbrug die wederzijdse voordelen biedt, de oprichting van een vrijhandelszone tussen de beide landen en de gezamenlijke exploitatie van gas.

De regeringsleider benadrukte verder, dat naast de productie van aardolie, de productie van aardgas onderbelicht blijft. ‘Wij willen maximaal rendement halen uit de offshore productie en daar hoort in onze visie ook de productie van aardgas bij. Er zal een lokale afzetmarkt en daarmee gepaard gaande industrie moeten worden ontwikkeld, om het maximale rendement voor ons land te kunnen behalen. Het is de taak van de overheid, om de noodzakelijke randvoorwaarden, daarvoor te ontwikkelen en investeerders de kansen te bieden, om deze industrie op te zetten.’

President Santokhi heeft vertrekkend Staatsolie-directeur Rudolf Elias bedankt voor zijn onbeschrijfelijke bijdrage. ‘Het is vandaag uw laatste werkdag, maar wij hopen dat u een bijzondere bijdrage voor Suriname blijft leveren.’ 

President Santokhi wenste de nieuwe algemeen directeur Annand Jagesar heel veel succes toe. ‘Uw handelen vandaag en morgen, in samenwerking met de overige directie van het bedrijf, zal richtinggevend zijn voor de toekomst van ons land, op kort termijn, maar ook voor die van de komende generaties. Houdt u die zware verantwoordelijkheid vast in uw doen en handelen.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: