Staatsolie sluit boekjaar 2020 af met US$ 98 miljoen winst en omzet van US$ 432 miljoen

Bijdrage aan de staatskas bedraagt in 2020 US$ 132 miljoen

Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. heeft het boekjaar 2020 afgesloten met een geconsolideerde winst voor belasting van US$ 98 miljoen. De geconsolideerde omzet bedroeg US$ 432 miljoen. De Covid-19-pandemie heeft grote gevolgen gehad voor de inkomsten en bedrijfsvoering. Door gedisciplineerd de juiste maatregelen uit te voeren, is Staatsolie erin geslaagd de effecten van de pandemie het hoofd te bieden, zo laat het Staatsbedrijf in een uitgebreid persbericht weten. 

Het boekjaar 2020 is voor Staatsolie zowel inspirerend als markant geweest. In de loop van het jaar werden meerdere grote ontdekkingen gedaan in het offshore-gebied van Suriname. Ook kregen wij te maken met de gevolgen van de economische situatie in Suriname en de Covid-19-pandemie, maar hebben deze uitdagingen goed weerstaan. Het jaar sloten wij af met de herdenking van het 40-jarig bestaan van Staatsolie. 

De Jaarrekening over het boekjaar 2020 is maandag 17 mei goedgekeurd door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders.

In 2020 daalden de olieprijzen naar gemiddeld US$ 41 per vat tegenover US$ 54 per vat in 2019. ‘Hierdoor moesten wij fors bezuinigen, terwijl de productie in stand moest worden gehouden tegen de laagst mogelijke kosten’, aldus het bedrijf.

Financiële hoogtepunten 2020 

– De geconsolideerde omzet bedroeg US$ 432 miljoen (US$ 500 miljoen in 2019). Dit is de gezamenlijke omzet van Staatsolie en zijn dochterbedrijven Staatsolie Power Company Suriname, GOw2 Energy Company en Ventrin Petroleum Company. 

– EBITDA van US$ 316 miljoen (US$ 368 miljoen in 2019). EBITDA = Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization – Inkomsten vóór interest, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen. 

– De geconsolideerde winst na belastingen bedroeg US$ 71 miljoen (US$ 120 miljoen in 2019). 

– De bijdrage aan de staatskas bedroeg US$ 132 miljoen (US$ 172 miljoen in 2019). De afdrachten aan de staatskas bestaan uit belastingen, dividend en royalty’s. 

– Participatie in de goudmijnen resulteerde in US$ 135 miljoen bijdrage aan de EBITDA (US$ 102 miljoen in 2019). 

Onze investeringen in goud bewezen hun waarde voor onze diversificatiestrategie. Staatsolie bezit een aandeel van 25% in de Merian goudmijn van Newmont Suriname en een in 2020 verworven aandeel van 30% in de Pikin Saramacca goudmijn van Rosebel Gold Mines N.V. De stijging van de goudprijzen in 2020 heeft de verminderde olie-inkomsten gecompenseerd. 

In 2020 gaf Staatsolie een obligatie uit in Suriname en Curaçao. Dit was de eerste stap om internationale investeerders kennis te laten maken met het bedrijf. De obligatie, genoteerd aan de Dutch Caribbean Securities Exchange, bracht ongeveer US$ 195 miljoen op – ruim US$ 45 miljoen boven de doelstelling van US$ 150 miljoen. 

Offshore-ontdekkingen 

In 2020 waren er drie grote offshore-olie-ontdekkingen in Blok 58 en een koolwaterstoffenvondst in Blok 52. De vondsten in Blok 58, door onze partners Total en Apache, zijn: Maka Central-1 (januari), Sapakara West1 (april) en Kwaskwasi-1 (juli). In januari 2021 kwam de Keskesi East-1 put nog erbij. In december 2020 kondigden onze partners Petronas en ExxonMobil een koolwaterstofontdekking aan na de succesvolle boring van de put Sloanea-1 in Blok 52. In november 2020 werd een biedronde voor acht blokken in het ‘shallow offshore’ gelanceerd. Dit gebied ligt tussen de nearshore en diepe offshore. De ronde is afgesloten op 30 april 2021. Voor drie van de blokken zijn er tien aanbiedingen ontvangen. Staatsolie zal de biedingen evalueren en het streven is om in de tweede helft van 2021 over te gaan tot het sluiten van minimaal één productiedelingsovereenkomst. 

Klik op de link hieronder voor het gehele persbericht van Staatsolie.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: