Sharman (VHP): ‘Uitspraken Leo Brunswijk naïef en infantiel besef van politieke gezagsverhoudingen’

‘Het zou hem sieren eerst een toontje lager te zingen, aan zelfreflectie te doen’

Leo Brunswijk, broer van vicepresident Ronnie Brunswijk, heeft zich afgelopen week in het STVS-programma Mmanten Taki scherp uitgelaten over de fractie van de VHP in De Nationale Assemblee. Hij zei niet te spreken te zijn over een brief van de VHP-fractie aan president Chandrikapersad Santokhi waarin fractieleden stellen dat bij een eventueel vertrek van minister Diana Pokie van Grondbeleid en Bosbeheer iemand uit de VHP-gelederen haar plaats moet gaan overnemen. Dit vindt Brunswijk ‘hondsbrutaal’. Ook stelde hij dat coalitiepartners zo niet met elkaar omgaan.

‘Uitspraken Leo Brunswijk naïef en infantiel’

VHP-Assembleelid Dew Sharman heeft geen goed woord over voor de uitspraken van Leo Brunswijk. In een reactie tegenover de redactie van Dagblad Suriname zegt Sharman:

‘De uitspraak van Leo kwalificeer ik als naïef en blijkt een uiting te zijn van infantiel besef van politieke gezagsverhoudingen. De VHP-fractie is de grootste fractie in de coalitie en De Nationale Assemblee en vervult daardoor een leidersrol. Vanuit deze rol c.q. verantwoordelijkheid moet de brief vanuit de VHP-fractie worden geïnterpreteerd.’

‘Als het gaat om partnerschappen mogen velen zeker bij de VHP in de leer gaan, die als volwassen partij een solide partijcultuur heeft weten te ontwikkelen gestoeld op geduld, respect en eerlijkheid. In onze politieke historie, heeft de VHP in diverse regeringen geparticipeerd en is altijd een serieuze en betrouwbare partner gebleken. Meneer Leo en zijn partij hebben nog een lange weg af te leggen. Overigens is het kennelijk meneer Leo volledig ontgaan, dat zijn partijgenoot al vanaf de aanvang van deze regeerperiode steeds de VHP en de president neerhaalde. Toen is hij zwijgzaam gebleven. Tot nog toe heeft hij noch zijn partij afstand genomen van al de denigrerende en insinuerende uitspraken tegen de VHP en de president. Partnerschap is veel meer dan een functie of positie claimen. Het zou hem sieren eerst een toontje lager te zingen, aan zelfreflectie te doen en zich dienstbaar op te stellen in het redden van Suriname dan zijn privé- en partijbelangen blind te doen prevaleren.’

Inmiddels lijkt de ‘kwestie’ Pokie een ‘soap’ Pokie te zijn geworden. Steeds meer documenten lekken via vooral social media door naar de samenleving. Ook documenten van gronduitgifte aan huidig vicepresident Ronnie Brunswijk. De vraag is echter of Pokie inzake al die uitgelekte documenten, beschikkingen, onrechtmatig en tegen wet- en regelgeving in heeft gehandeld. Een commissie is gestart met onderzoek hiernaar. 

Toch blijft er een dichte mist hangen rond de door de nog minister zijnde Pokie uitgegeven gronden en (hout-)concessies. Ze zouden wellicht tegen gemaakte afspraken met de regering zijn verstrekt en Pokie zou verzuimd hebben om erover te rapporteren. De minister zelf heeft al beweerd dat zij alles wel correct heeft gedaan, maar verzuimd heeft te melden. Haar mening wordt ondertussen op social media onderbouwd door juristen die stellen dat Pokie niets onoorbaars heeft gedaan. 

Met verlof

Ze is nu met verlof, in ieder geval totdat de commissie haar onderzoek heeft afgerond. Mocht de commissie tot de slotsom komen, dat er daadwerkelijk zaken niet volgens het boekje zijn gedaan, dan gaat het dossier richting de procureur-generaal voor een strafrechtelijk onderzoek.

Mocht in een later stadium blijken dat Pokie geen enkel verwijt valt te maken, dan is toch haar reputatie en goede naam al geschaad en lijkt een terugkeer welhaast uitgesloten. Er zou al een afspraak zijn gemaakt in de top van de regering, met de ABOP, dat Pokie tijdens een algehele evaluatie van het kabinet op 16 juli, wanneer de regering Santokhi-Brunswijk een jaar aanziet, wordt bedankt. Dat heeft veel weg van een ‘politiek correcte’ oplossing om de minister de laan uit te sturen, waarna ze gewoon in aanmerking kan komen voor alle faciliteiten voor een ex-minister.

Dagblad Suriname heeft Diana Pokie benaderd voor een reactie, maar ze was, vooralsnog, niet bereikbaar.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: