Surinaamse kinderen leggen effecten van Global Warming vast op camera

‘Zie de wereld door jouw foto lens’ is een nieuwe workshop die +597 Photography Foundation in samenwerking met Villa Zapakara doet. Tijdens deze workshop ontdekken kinderen tussen 10-13 jaar hoe zij de effecten van Global Warming in de eigen leefomgeving kunnen vastleggen.

Aan de hand van het Professor Naipal Waterpark, een van de acht tentoonstelling onderdelen van de ‘Sranan Krakti’ tentoonstelling in Villa Zapakara, wordt de waterproblematiek in Suriname belicht. Niet alleen als gevolg van klimaatverandering, maar ook door het plastic afvalprobleem. Met de foto’s van Professor Naipal, die begonnen is met het documenteren van deze effecten op de Surinaamse kustlijn, wordt overgestapt naar het fotografie gedeelte.

Rafael Jantz – een van de +597 fotografen – zal vertellen over hoe fotografie een rol speelt in de bewustwording van grote wereld problematiek. “Voor mij als fotograaf is het belangrijk om mijn liefde voor het vak te delen met de nieuwe generatie. En de jeugd te leren hoe belangrijk het documenteren is van alle facetten van Suriname in het kader van erfgoed behoud”, aldus Rafael Jantz.

Aan de hand van de foto’s die de deelnemers zelf zullen maken, zullen de kinderen ook leren dat er kracht zit in de unieke manier waarop ieder individu naar de wereld kijkt. Dit geheel in de lijn van Villa Zapakara’s lopende tentoonstelling ‘Sranan Krakti’.

“De thema’s die we in de tentoonstelling behandelen gaan naast de kracht van de Surinaamse natuur en cultuur, ook over de kracht in jezelf. Door middel van dit soort workshops willen wij de jongeren stimuleren om hun eigen talent en kracht te ontdekken en te linken aan een actueel thema zoals Global Warming. Het ontwikkelen van een eigen en kritische blik in de wereld is van belang voor de toekomst van Suriname en het uitdragen van de kracht van Suriname, lokaal en internationaal” vertelt Coco Duivenvoorde, projectmanager bij Villa Zapakara. “Het zaadje in elk van ons is al gepland, hoe ga jij het laten groeien?”, vult Dakaya Lenz, directeur van Villa Zapakara aan.

Na afloop van de workshop krijgen de jonge deelnemers een maand de tijd om zelf te gaan fotograferen in hun eigen leefomgeving voor een online wedstrijd rondom het thema Water. Op de Facebookpagina van +597 Photography online wall art gallery kan men stemmen op de foto die het meeste aanspreekt.

De +597 Photography Foundation is een Surinaamse stichting die fotografie als vak en als kunstvorm wil bevorderen binnen Suriname. “Fotografie is een heel goed medium om visueel te maken in wat voor wereld we leven. Met al haar mooie en ook minder mooie kanten. 

Als we door middel van deze kunstvorm de mensen aan het nadenken krijgen en misschien zelfs verandering teweeg kunnen brengen om de wereld een stukje mooier te maken, hoe geweldig zou dat zijn,” zegt Chantal Kartaram, een van de oprichters van de stichting. 

Behalve de workshop en de fotowedstrijd, heeft stichting +597 Photography Foundation ook een lange termijn doel gesteld om aandacht te krijgen in binnen- en buitenland voor Global Warming en de consequenties ervan in Suriname. Vijf jaar lang zal er twee keer per jaar op dezelfde plek, dag en tijdstip een drone foto gemaakt worden door een +597 fotograaf om deze effecten over een langere periode zichtbaar te maken.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: