Nieuwe Covid-19 maatregelen: geen weekend lockdown en avondklok dagelijks van 18.00 – 05.00 uur

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft via een persbericht donderdagavond 13 mei onder andere bekendgemaakt, dat van zaterdag 15 mei tot vrijdag 28 mei er geen sprake zal zijn van een weekend lockdown, maar de avondklok zal iedere avond en nacht van kracht zijn van 18.00 uur tot 05.00 uur.

In het persbericht stelt Ramadhin, dat de epidemiologische trend van Covid-19 geen reden tot optimisme is. Volgens de bewindsman heeft het het pakket aan maatregelen van de afgelopen 3 weken wel erin  geresulteerd dat er geen exponentiële toename van gevallen zijn geweest, maar een substantiële daling is uitgebleven.

‘De ziekenhuiszorg is onder ernstige druk komen te staan. Er vindt continu overleg plaats tussen het ministerie van Volksgezondheid en de relevante werkgroepen in de ziekenhuizen, eveneens met de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR), teneinde een goede balans te blijven behouden

tussen de reguliere- en de Covid-zorg.

Van zaterdag 15 mei 2021 tot vrijdag 28 mei 2021 gelden de volgende maatregelen:

Maatregel 1

Het uitgaansverbod is van zaterdag 15 mei 2021 tot vrijdag 28 mei 2021 ingesteld van:

● Zaterdag 15 mei 2021 tot vrijdag 28 mei 2021 dagelijks van 18:00 uur tot 05:00 uur.

Maatregel 2

Geen samenscholing van groepen groter dan vijf (5) personen op openbare plekken en in openbare ruimten. Dit geldt niet voor werk en sectoren of activiteiten waarvoor er een protocol is. Het is verboden feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden. Geen toestemming en

dispensatie wordt verleend hiervoor. Deze zijn potentiële mass spreading events. Illegale feesten zullen gestopt worden. Iedereen zal beboet worden.

Maatregel 3

Bijeenkomsten voor rouwzittingen, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten zijn uitsluitend toegestaan indien en voor zover niet meer dan 10 personen tegelijkertijd ter plaatse aanwezig zijn (indien de ruimte de anderhalve meter afstand toelaat). Dit op de meest veilige wijze en met inachtneming van de Covid-19 protocollen. Uitvaartbedrijven zijn verplicht om alle uitvaarten aan te melden bij het Covid-19 clusterteam.

Gebedshuizen zijn open en op geestelijke leiders en besturen, berust de verantwoordelijkheid om nauwlettend toe te zien op naleving van de protocollen en het aantal toegestane personen niet te overtreffen.

Maatregel 4

Alle groeps- en contactsporten zijn verboden. Individuele sportactiviteiten in de buitenlucht zijn toegestaan zolang er geen contact is met derden.

Maatregel 5

Personenvervoer door middel van het openbaar transport over de weg of over het water is uitsluitend toegestaan met inachtneming van het protocol openbaar vervoer.

Maatregel 6

In deze periode gelden voor publiekelijk toegankelijke commerciële lokaliteiten of ruimten, het volgende:

De navolgende sectoren zijn gesloten voor het publiek

a. Nachtclubs, dancings, discotheken en dergelijke;

b. Bordelen;

c. Bars;

d. Indoor dining

e. Outdoor dining (Terrassen)

f. Casino’s;

g. Gok- en vermakelijkheidsgelegenheden;

h. Kansspelkantoren;

i. Sportscholen, yoga- en dansscholen, aerobics, zumba, sport- en fitnesscentra of -gelegenheden;

j. Kappers, kapsalons, schoonheidssalons en barbershops.

De navolgende sectoren zijn open voor het publiek onder strikte naleving van de protocollen

a. Restaurants en andere commerciële gelegenheden voor het bereiden van eten.

● Afhaal; Dagelijks is afhalen mogelijk tot 17:00 uur

● Bezorging; Dagelijks is bezorging mogelijk tot 23:00 uur (Dus ook op

zaterdag en zondag)

b. Supermarkten, bakkerijen, apotheken, drogisterijen, poliklinieken, slagerijen, malls, kledingzaken en overige detailhandelszaken.

c. Recreatieoorden; Voor deze oorden geld dat ze slechts mensen behorende tot hetzelfde gezin, individuen of groepen van maximaal 5 personen mogen toelaten. Deze groepen van 5 mogen niet in contact zijn met elkaar. Oorden, die lodges verhuren, kunnen dat doen, aan personen behorende tot een gezin. Ook hier geldt dat verschillende gezinnen niet bij elkaar mogen komen en dat ze strikte afstand moeten houden. De algemene Covid-maatregelen moeten op de oorden te allen tijde in acht worden genomen.

Maatregel 7

Repatrianten en essentieel personenverkeer is toegestaan om het land binnen te komen, met inachtneming van protocollen, die speciaal hiervoor zijn ontwikkeld. Ten aanzien van de overige maatregelen met betrekking tot het luchtruim zal in de komende dagen een volledige uitwerking

plaatsvinden, na overleg met de luchtvaartsector. Vast staat wel dat de overheid alles in het werk zal stellen om de import van het Covid-19 virus en haar varianten zoveel als mogelijk wil limiteren. Vluchten zullen slechts de volgende doelen hebben: Cargo, essentieel of repatriatie.

Maatregel 8

Binnenlandse vluchten zijn uitsluitend toegestaan voor cargo, repatrianten en voor noodgevallen.

Maatregel 9

Personen in quarantaine of isolatie, thuis of op een daartoe aangewezen locatie, of opgenomen in een ziekeninrichting, dienen zich strikt te houden aan de maatregelen. Het is hun strikt verboden om de bovengenoemde plekken te verlaten en zich elders te begeven of te bevinden.

Maatregel 10

Per maandag 17 mei 2021 worden slechts essentiële overheidsdiensten opengehouden met minimale bezetting. Ambtenaren zullen via desbetreffende ministeries worden geïnformeerd in de komende dagen welke diensten open zullen zijn. Deze werkwijze, waarbij slechts minimale bezetting fysiek aanwezig is op de werkplek en wel alleen voor de essentiële diensten, geldt ook verplicht voor het bedrijfsleven en parastatale instellingen. De directies geven hiertoe de instructies aan het personeel schriftelijk. Dat geldt niet voor de hoge colleges van Staat (Regering, DNA).

Maatregel 11

Het toezicht op de naleving van algemene Covid-19 protocollen op de werkvloer wordt opgevoerd, door de aanwijzing van een functionaris door de werkgever, die speciaal hierop moet toezien.

Maatregel 12

Alcoholgebruik voor en nabij winkels en supermarkten is niet toegestaan. Ook het onnodig ophouden rond winkels en supermarkten is niet toegestaan.

Maatregel 13

Er mag per gezin slechts 1 persoon toegelaten worden tot supermarkten en andere zaken die volgens het protocol zijn opengesteld.

Maatregel 14

Markten die vallen onder de categorie openlucht zijn volgens de specifieke protocollen open.

Marktverkopers, groente- en fruitventers kunnen langs de straat/weg hun waar aanbieden.

  • Deze instructies gelden tot nader order. De betrokken actoren zetten alles in het werk om de indoor markten gereed te maken voor spoedige heropening onder strikte naleving van geldende protocollen.

Maatregel 15

Alle winkels en overige publieke plekken dienen een uur voor de aanvang van lockdown hun deuren te sluiten.

Maatregel 16

Scholen zijn tot nader order gesloten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: