Landelijk donderdag Ied-ul-Fitr

Met het zichtbaar zijn van de nieuwe maan zullen donderdag 13 mei alle Islamitische organisaties Ied-ul-Fitr vieren. De Surinaamse Islamitische Vereniging had eerder al aangegeven, dat zij het Ied feest donderdag zal vieren. De Surinaamse Moeslim Associatie (SMA), een andere grote Islamitische organisatie in het land, heeft woensdag eveneens bekendgemaakt dat het feest donderdag gevierd zal worden.

De SMA stelt: “Het Nationaal Comité Maanwaarneming Suriname (NCMS) maakt bekend, dat woensdag 12 mei bij zonsondergang aan de westelijke horizon in het Ressort Leiding de nieuwe maan van is waargenomen. Hiermede eindigt het vasten en is donderdag 13 mei, Ied-ul-Fitr. U allen van harte Ied Mubarak toegewenst.”

“Dit jaar zal vanwege de Covid-maatregelen wederom geen Ied-namaaz in de SMA gelezen worden. Niet in de Iedgaah (centrale gebed locatie) en ook niet in de moskeeën van de afdelingen van de SMA, noch thuis. Het Ied-ul-Fitr zal thuis in familieverband gevierd worden. U allen van harte een Gezegende Ied-ul-Fitr toegewenst”, aldus de SMA.

Total lockdown

Moslim gelovigen vasten gedurende de vastenmaand tussen zonsopkomst en zonsondergang. Echter er zijn verschillende interpretaties bij het opstarten en beëindigen van deze maand bij moslimorganisaties. Maar, met het zichtbaar zijn van de maan, komen alle moslims op een lijn te staan. Eerder had het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag 13 mei, al aangekondigd als Ied-ul-Fitr en daarmee een nationale feestdag. Echter heeft de regering, via het ministerie van Volksgezondheid aangekondigd, dat voor alle nationale feestdagen, ingaande Ied-ul-Fitr, een total lockdown zal gelden. 

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken: “Moslim-gemeenschap, wees onderdeel van de oplossing!”

Eerder had Somohardjo in gesprek met Dagblad Suriname de moslim gemeenschap opgeroepen om onderdeel te zijn van de oplossing. 

Minister Somohardjo: “Ik snap de frustratie en teleurstelling onder de moslim gemeenschap. Maar, ik wil in het bijzonder de moslim broeders en zusters oproepen om onderdeel te zijn van de oplossing. Het is gebleken dat tijdens de nationale feestdagen de verspreiding van het Covid-virus vele malen groter is. Dat moeten wij zien te voorkomen. Ik ga het erg vinden dat door het samenkomen op Ied-ul-Fitr de besmettingen nog meer gaan toenemen. De Corona-crisis en de financiële crisis vergen een nationale opstelling en een nationale opstelling. Daarom roep ik alle moslim broeders en zusters op om deel te zijn van de oplossing en zich te houden aan de maatregelen. Laat je ook vaccineren, zodat wij Inshallah, met de wil van de Almachtige, volgend jaar weer normaal Ied-ul-FItr kunnen vieren.”

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: