Tekst Dag van de Arbeid-boodschap van president Santokhi

‘Volk van Suriname,

Het is 1 mei, de ‘Internationale Dag van de Arbeid’ oftewel ‘Wrokoman Dey’. 

Alla wrokomangs en wroko oema’s 

Te midden van de Covid-19 pandemie, gaan we deze dag   herdenken. Ik wens jullie allemaal een bezinningsvolle dag. 

Deze dag is een eerbetoon aan alle werknemers, die een bijdrage leveren, aan het gezond maken van onze economie en de versterking van de natie Suriname. 

Ik ben blij met de rechten en vrijheden die ons regeringssysteem garandeert, namelijk: 

  • geen discriminatie op het werk, 
  • geen discriminatie op grond van ras, 
  • geslacht, 
  • religie, 
  • lichamelijke beperking en 
  • het recht om lid te worden van een vakbond. 

De financiële crisis, die in de afgelopen 10 jaar is ontstaan, heeft veel bedrijven ontwricht, waardoor er banen verloren zijn gegaan. Bovendien is de financiële crisis, in ons land, gaan verergeren door de Covid-19 Pandemie. Covid-19 is een uitdaging voor deze generatie. In deze Pandemie, moet de regering nauw samenwerken met de werkgevers en vakbonden. 

En dit is de oproep, die deze regering vanaf haar aantreden óók elke keer uit: ‘Alleen samen kunnen we de financiële crisis, de door de Covid-19 Pandemie, ontstane economische crisis, en het bestrijden van armoede, oplossen’. Samen, moeten we de toekomst van het land, en van ons allemaal, veiligstellen.  Daarom, is in deze Pandemie, discipline en toewijding van onze hardwerkende arbeiders, van eminent belang om de basis te leggen, voor een nieuw Suriname. 

Door transparant en prudent beleid van deze regering, gaat het steeds beter met Suriname. Maar, er zijn nog een aantal dingen, die we moeten doen om ervoor te zorgen dat de economie blijft groeien. Dit gaan we doen, door Covid-19 te blijven bestrijden, en een agressief beleid te voeren om de trage economie verder te stimuleren. 


Als president, heb ik de volle overtuiging, dat er een goede toekomst in het verschiet ligt voor het volk. Ik zet me daarom in met mijn regeerteam om de economie te herstellen, en banen te creëren, want werk is de motor die een economie vooruit drijft. 

Een baan is meer dan een bron van inkomsten, het is een bron van trots en een bron van zelfrespect. Werk, zorgt ervoor dat zegeningen van het leven en het nastreven van geluk, de samenleving ten goede zullen komen. Ik werk niet alleen voor deze generatie, maar ook voor de toekomstige generaties, voor uw kindskinderen. En ik garandeer u, dat de leefbaarheid zal worden verbeterd. Volgt u de projecten van deze regering. Maar, ook de positieve samenwerkingsresultaten, die wij bereiken met internationale financiële instituten voor financiële ondersteuning aan ons land.

Op deze ‘Dag van de Arbeid’, geef ik u het volgende mee: Ik werk dag en nacht met mijn regeerteam. Ik blijf elke dag vechten, elk uur, elke minuut, elke seconde om de zwakke economie en de financiële crisis op het juiste spoor te krijgen. En deze regering is nu bezig met de 4e Covid-19 steun, registreer uzelf. Ook zijn we in gesprek met de vakbonden, en gaan we de koopkracht versterken, met structurele maatregelen.

De prijzen in de winkels en de prijzen van basis goederen zullen worden verlaagd, met integrale maatregelen. Deze regering is eerst gestart met urgentie fase, hierna volgt de herstel- en groeifase. Inmiddels zien we dat de eerste vruchten hiervan zich beginnen af te werpen, op het gebied van het herstel van onze economie. Het succes van dit land hangt af, van de inspanningen van ons, om de deur naar een betere toekomst te openen. 

Veel landen, over de hele wereld, geven grote bedragen uit om te voorkomen, dat hun economieën instorten en om voor hun volk te zorgen. Wij hebben die grote bedragen niet, wij zitten als regering met een enorme schuld van 4 miljard US$ dollar. Hoewel onze financiële ruimte beperkt is, helpen wij ondernemers, ook startende ondernemers en mensen die het minder goed hebben, uit onze eigen besparingen.  

Als president, doe ik een beroep op de werkgevers, om er alles aan te doen om hun werknemers te behouden en hen door deze moeilijke periode heen te helpen. 

Houd u zich aan de covid-19 maatregelen, zodat we naar het nieuwe normaal kunnen. Samen kunnen we de strijd aan.

Aan de arbeiders vraag ik, om in deze zeer moeilijke tijd, de hoop niet te verliezen, en geloof te hebben in een goede toekomst voor ons allen, met de intensieve uitvoering van het herstelprogramma. 

Lobie brada nanga sisa,

Ik wens u allen een bezinnings- en hoopvolle Wrokoman Dey toe.

Gado Bless you.

error: Kopiëren mag niet!