Kaloti Suriname Mint House weerspreekt mediaberichten

De goudraffinaderij Kaloti Suriname Mint House weerspreekt in een vrijdag 30 april door een communicatie consultant in Paramaribo uitgebracht persbericht de negatieve berichtgeving niet alleen over haar, maar ook over Surinames aandeel met betrekking tot de goudsector. Onlangs werd onder andere via de Nederlandse pers gesuggereerd dat Kaloti Suriname Mint House dubieus is, er geen werkzaamheden worden verricht, en dat zij onbereikbaar is voor journalisten en belangstellenden.

In 2011 is door de Staat Suriname een Public Private Partnership getekend voor het opzetten van een Mint House. De in 2015 operationeel geworden Surinaamse goudraffinaderij is reeds in 2003, tijdens de toenmalige regering, door de Centrale Bank van Suriname en het ministerie van Financiën geïnitieerd, na een bezoek aan de raffinaderij in Dubai. De Kaloti Precious Metals (Dubai) is vervolgens aangetrokken om met expertise te helpen bij het smelt -en analyseproces van goud om de verliezen te minimaliseren voor de Staat Suriname.

Het smelt – en analyse proces voor de vergunninghoudende goudexporteurs, wordt in de raffinaderij gedaan met een volledig Surinaams team, dat in Dubai is opgeleid. 

Kaloti Suriname Mint House benadrukt, dat zij geen goud koopt en verkoopt en ook geen goud exporteert.

Tot slot laat het bedrijf weten, dat vanwege de veiligheidsmaatregelen niet een ieder vrij is binnen te lopen en geeft met klem aan, de Nederlandse pers te woord te hebben gestaan nog vóór de uitzending, hetgeen nimmer verwerkt is in het erg negatief beeldvormend programma. Om welk programma het overigens gaat, vermeldt Kaloti niet.

Het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) berichtte eind 2020 uitvoerig over Kaloti. Het bedrijf heeft altijd allerlei beschuldigingen in haar richting ontkend.

error: Kopiëren mag niet!