Suriname en Ghana versterken hun onderlinge relatie

Minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) Albert Ramdin, heeft dinsdag 27 april vanuit Houston (VS), een eerste kennismakingsgesprek gehad met zijn Ghanese collega Shirley Ayorkor Botchwey, zo meldt het ministerie.

Beide ministers stellen dat de relatie tussen de beide landen een unieke is, die ver teruggaat in de historie van Ghana en Suriname. In het verleden zijn betrekkingen met name met het Ashanti Koninkrijk sterk onderhouden, hetgeen heeft geresulteerd in een bezoek aan Suriname van Otumfuo Osei Tutu II, Ashanti Koning.

Minister Ramdin geeft aan, dat in feite er sprake is van een familie relatie tussen onder andere de marron gemeenschappen in ons land en de verschillende stammen in Ghana. Het ligt in de bedoeling om ook de culturele samenwerking op een gestructureerde manier verder inhoud te geven, in het kader van de versteviging van de bilaterale relaties.

Ministers Ayorkor en Ramdin zijn ook overeengekomen om de samenwerkingsagenda in de komende maanden te evalueren en uit te breiden, zodat met name op het stuk van de politieke consultaties en economische samenwerking regelmatig overleg kan plaatsvinden.

Minister Ramdin heeft zijn collega uitgenodigd Suriname te bezoeken en de intentie is om nog voor eind van het jaar dit bezoek te realiseren. Hierbij wordt ook naar gestreefd om een diplomatieke missie in ons land te realiseren. Suriname heeft sinds april 2019 een volwaardige ambassade in Ghana.

‘Ik vind het belangrijk dat wij een sterke relatie met Afrika opbouwen en als zodanig speelt de ambassade in Accra, de hoofdstad van Ghana, een belangrijke rol. Ik denk dat het ook goed is op hoog niveau wederzijdse bezoeken af te leggen, met name om de culturele betrekkingen hechter te maken. Het historisch feit dat ons land voor het eerst een vertegenwoordiger van de marron gemeenschap als vicepresident heeft, is Ghana zeker niet ontgaan’, zegt minister Ramdin.

error: Kopiëren mag niet!