Het mooiste moment voor Ruth Wijdenbosch

Mr. Ruth Jeanette Wijdenbosch is een Surinaamse politica. Zij is geboren op 18 juni 1947 en komt uit een gezin van 8 kinderen. Zij is opgegroeid op Zanderij. Tegenover Dagblad Suriname stelt zij dat je als kind je geen betere plaats kan voorstellen, met Colakreek als vakantieoord. “In de vakantie gezellig vertoeven met de padvinders en ‘s avonds kampvuur. Mijn vader was luchthavenmeester en mijn moeder apothekersassistente. Zanderij en ook het bospad langs de landingsbaan van vliegtuigen was onze play ground. Op 12-jarige leeftijd werd mijn vader overgeplaatst naar de Luchtvaartdienst op Zorg en Hoop. Wij verhuisden toen naar Paramaribo.” Na de lagere en de middelbare school succesvol te hebben doorlopen, studeerde zij uiteindelijk af aan de Anton de Kom Universiteit als meester in de rechten. Zij werkte toen bij de Vervuurtsbank, later de Hakrinbank. “Ik kan een allround bankpersoon genoemd worden, omdat ik bijna op alle afdelingen gewerkt heb. In het bankwezen is zij opgeklommen tot staflid, en ging zij toen in de politiek in 1987. “Mijn eerste toelating tot DNA-lid als NPS’er voor de combinatie Front voor Democratie en Ontwikkeling was een van de mooie momenten in mijn leven. Het is een grote eer om het volk te vertegenwoordigen in het Hoogste College van Staat.” 

Bul behalen

Wijdenbosch vertelt verder waarom zij gekozen heeft om in de politiek te gaan. “Voor herstel van de democratie en rechtsstaat en heb ik mij later ontwikkeld tot mensenrechtenactiviste. Als je 28 jaren DNA-lid geweest ben, waaronder driemaal vicevoorzitter, zijn er meerdere mooie momenten die je beleefd hebt. Een heel mooi moment, niet politiek gelinieerd hoewel ik toen al DNA-lid was, was het behalen van mijn bul meester in de rechten in 1989 aan de Anton de Kom Universiteit. Dat was zeker een mijlpaal dwars door de moeilijke jaren 80, waarbij de universiteit in december 1982, na de decembermoorden voor een jaar haar deuren sloot. Vele docenten verlieten de universiteit en het was een uitdaging om colleges te kunnen volgen. Tentamens werden dikwijls afgelegd bij docenten, die wij als studenten zelf moeten benaderen, omdat zij in de zogenaamde “revo-tijd” de universiteit verlaten hadden.”

Toetreding van Suriname tot het Internationaal Strafhof

“Een ander heel mooi moment, nadat ik mij jarenlang ingezet had en campagne gevoerd had zowel nationaal en internationaal, was de toetreding van Suriname op 17 juli 2008 tot het Statuut van Rome voor het Internationaal Strafhof. 17 juli 2008 was niet zomaar een dag. Het was mooi en bijzonder, omdat het Internationaal Strafhof op die dag 10 jaren geleden formeel opgericht werd. Aan het hoofd van een DNA-delegatie, bestaande uit de leden Randjietsingh en Deel, brachten wij de geloofsbrieven naar onze ambassade in New York. Deze dag werd plechtig gevierd in een bijzondere vergadering van de lidstaten van het Strafhof in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. Naast de secretaris-generaal Ban Ki Moon van de VN en president Philippe Kirsch van het Strafhof viel de grote eer mij te beurt om namens de organisatie Parliamentarians for Global Action (PGA), waar ik bestuurslid van was, en natuurlijk ook namens ons land Suriname, het woord te voeren. De persconferentie in het gebouw van de VN in aanwezigheid van de ambassadeur van Suriname, de heer Henry Mac Donald, en de staf van PGA was een bijzonder mooie gebeurtenis.”

Ondervoorzitterschap NPS

“Ook de periode van mijn ondervoorzitterschap van de Nationale Partij Suriname is een mooi moment als bekroning op partij politiek gebied. Na actieve politiek beleef ik nog steeds mooie momenten”, stelt Wijdenbosch. “Ik heb mijn sociaal maatschappelijk werk voortgezet en ben momenteel voorzitter van de Stichting Vrouwen Politieke Alliantie Suriname. Onze prioriteit is vrouwen bewust te maken van participatie in de politiek. Mijn drielingenproject doe ik nu via de stichting.” Tot slot stelt Wijdenbosch dat zij toch moet zeggen dat de mooiste momenten die zijn “het close contact met studenten en leerlingen bij de motivational talks op scholen en bij hun bezoeken aan DNA. Ik ben bijzonder dankbaar dat God mij de kracht gegeven heeft en mij gezond gehouden heeft om in elk geval tot 2015 een politiek bestuurlijke functie te kunnen bekleden.” Wijdenbosch is tot zesmaal toe gekozen als volksvertegenwoordiger. Op 21 november 2020 werd zij gedecoreerd door de president van de Republiek Suriname, Chandrikapersad Santokhi, tot Commandeur in de Ereorde van de Palm.

error: Kopiëren mag niet!