Financiële maatregelen nieuwe vrouwelijke president Kosovo voorbeeld voor Suriname….

De nieuwe president van Kosovo, de 38-jarige Vjosa Osmani, zou het voorbeeld kunnen zijn voor de regering van Suriname als het gaat om de financiële crisis te beheren. Zij heeft enkele opmerkelijke besluiten genomen om de staatskas te vullen.

De jonge Osmani, advocaat, werd begin april gekozen als de nieuwe president van Kosovo. Osmani is de tweede vrouwelijke president van Kosovo sinds het land in 2008 onafhankelijk werd van de Republiek Servië – een status die slechts door een deel van de internationale gemeenschap wordt erkend. 

Osmani kreeg 71 stemmen, een ruime meerderheid in de volksvertegenwoordiging die 120 leden telt.

De president heeft meteen indruk gemaakt door na haar aantreden meteen een aantal beslissingen te nemen die de regering van Suriname tot denken zou moeten kunnen zetten. Zo is zij niet van plan om gelden te verkrijgen van de Wereldbank, ‘zelfs niet als we verhongeren’, zo liet ze weten via lokale media. Maar, om toch aan noodzakelijke financiën, geld, te komen verkocht ze het presidentiële vliegtuig. En, daar bleef het niet bij. Ook verkocht Osmani zo’n 35 dure dienstauto’s, Mercedessen, van ministeries. De opbrengsten werden direct in de Staatskas gestort.

In het kader van bezuinigingsmaatregelen heeft ze haar eigen salaris met dertig procent verlaagd, om daardoor gelijk te worden gesteld met de gemiddelde salarissen van het grote publiek. Maar, dat was nog niet genoeg voor de president in haar zoektocht naar geld voor de Staatskas. Ze heeft ook betaling van de diverse toelagen die worden uitgekeerd aan ministers en het diplomatieke korps stopgezet. Daarnaast heeft ze het bezuinigings-mes gezet in de buitenlandse posten van het land, de ambassades en consulaten.

Wie binnen de regering en het totale diplomatieke korps nog buitenlandse reizen wil maken, zal gebruik moeten gaan maken van gewone commerciële vluchten en niet meer genieten van de business class.

Osmani: ‘Ik vecht ook tegen corruptie in alle kringen binnen de Staat.’

PK

error: Kopiëren mag niet!