Drugscriminelen smokkelen cocaïne in zakenvliegtuigen van Brazilië naar Europa

Zakenvliegtuigen staan ​​op de radar van de Europese autoriteiten na de ontmanteling van een drugsbende die privévliegtuigen gebruikte om cocaïne van Brazilië naar Portugal te smokkelen, aldus de nieuwswebsite InsightCrime. 

Onlangs werd op de luchthaven van het Braziliaanse Belem nog een zakenvliegtuigje met bestemming Suriname voor korte tijd aan de ketting gelegd, omdat aan boord vloeibare cocaïne zou zijn aangetroffen in flessen cosmetica. De twee piloten werden twee dagen vastgehouden. Het was loos alarm. Er bleek geen cocaïne aan boord te zijn geweest. Maar, dit duidt wel op alertheid van Braziliaanse autoriteiten op de aanwezigheid van drugs in dergelijke vliegtuigen.

Acht vliegtuigen die in handen waren van bedrijven die illegaal in Brazilië opereren, werden in beslag genomen tijdens een politieoperatie op 12 april om de smokkelbende te ontmantelen, die aan het licht kwam na inbeslagnames van twee privévliegtuigen, meldde de bekende Braziliaanse nieuwswebsite O’Globo (https://g1.globo.com/mg/minas-gerais/noticia/2021/04/12/pf-faz-operacao-flight-level-para-combater-trafico-internacional-de-drogas-em-mg-sp-rj-e-go.ghtml). 

Agenten van de Federale Politie namen in februari een halve ton cocaïne in beslag die verborgen was in een vliegtuig op de internationale luchthaven van Salvador in Brazilië, bestemd was voor Portugal. Monteurs ontdekten de cocaïne – gemarkeerd met sportlogo’s – nadat de piloot de verkeerstoren via de radio had geïnformeerd over technische problemen. Volgens de Portugese krant Correio da Manhã was het vliegtuig eigendom van een chartermaatschappij (https://www.cmjornal.pt/portugal/detalhe/governo-diz-que-portugal-recusou-viagem-de-aviao-privado-do-brasil-com-500-kg-de-cocaina). 

Eerder, in oktober 2020, ontdekten autoriteiten op de internationale luchthaven van Lissabon, Portugal, 175 kilo cocaïne in een privé-zakenvliegtuig dat was vertrokken vanuit de Braziliaanse stad Belo Horizonte. Volgens het O’Globo-artikel werden drie verdachten gearresteerd.

Een politiebron vertelde het Portugese persbureau Lusa dat zowel de Portugese als de Braziliaanse autoriteiten waren gewaarschuwd voor mogelijke cocaïnehandel tussen de twee landen via privévliegtuigen te midden van de Covid-pandemie als gevolg van een afname van commerciële vluchten, zo berichte de Portugese nieuwswebsiteEspresso (https://expresso.pt/internacional/2021-04-13-Brasil-desarticula-esquema-de-transporte-de-droga-em-avioes-privados-apos-apreensao-em-Lisboa-6ac2bb66). 

Drugssmokkelaars hebben alternatieve manieren hebben gevonden om de lucratieve markten van Europa te bereiken. In de afgelopen vijf jaar is Brazilië een belangrijk doorvoerpunt geworden voor Zuid-Amerikaanse cocaïne met bestemming Europa. Portugal is uitgegroeid tot een belangrijke toegangspoort voor cocaïne op weg naar andere landen in de regio.

Traditioneel werd drugssmokkel tussen de twee landen vergemakkelijkt door hun grote haveninfrastructuur. Een toename van het aantal grote inbeslagnames van cocaïne verborgen in zeevracht die de belangrijkste havens van Europa binnenkomt, heeft ertoe geleid dat georganiseerde criminele groepen andere methoden hebben onderzocht.

Privévliegtuigen zijn ondanks hun kosten aantrekkelijk geworden voor de transatlantische drugssmokkel. In januari 2018 namen de autoriteiten op een luchthaven in Londen al 15 koffers met cocaïne in beslag en arresteerden ze vijf passagiers van een privéjet die uit Bogotá, Colombia, was vertrokken. In 2019 smokkelde een lid van de Braziliaanse luchtmacht bijna 40 kilo cocaïne met een militair vliegtuig dat naar Sevilla, Spanje, reisde.

Kleine jets hebben sinds de jaren zeventig cocaïne naar de Verenigde Staten vervoerd en het blijft populaire smokkelmethode in de hele regio. Het gebruik van privévliegtuigen bij drugsvluchten naar Midden-Amerika en Mexico is de laatste tijd enorm toegenomen.

Privévliegtuigen hebben ook cocaïne en drugscontanten naar de Verenigde Staten gevlogen, waarbij ze profiteren van kleinere luchthavens met minder veiligheidsmiddelen. Een Californische zakenman bekende in 2017 schuld aan het gebruik van privévliegtuigen om voor miljarden dollars aan drugs te smokkelen namens het Mexicaanse Sinaloa-kartel (https://www.courier-journal.com/story/news/crime/2020/10/02/us-private-jet-pilots-trafficked-cocaine-meth-sinaloa-cartel/3323172001/). 

error: Kopiëren mag niet!