President Santokhi: ‘Wij zoeken solidariteit om het land uit de problemen te helpen’

‘Lokale investeerder moeten ook in het systeem, een zijpaadje, om sneller de procedure af te lopen’

‘We zijn een arm land gemaakt door slecht beleid en slecht bestuur van de vorige regering. Maar, het wordt weer een rijk land. Ik ben pas in de 9e maand van de 60 maanden die we van het volk als mandaat hebben gekregen.’ Woorden van president Chandrikapersad Santokhi zaterdagochtend, 24 april, in gesprek met presentator Faried Pierkhan van het programma Kal Aaj Aur Kal op RBN TV.

‘We moeten ons beleid in samenhang zien. We willen solidariteit van mensen, ook van het bedrijfsleven. Zo hebben we US$ 30 miljoen schuld bij een buitenlands bedrijf en dat bedrijf heeft gezegd, betaal het maar over vijf jaar. Dat zoeken we nu ook bij andere bedrijven. De solidariteitsheffing is voor een jaar, de governmenttake was voor zes maanden. Allemaal om het land uit de crisis te halen. Ik maak van dit land een rijk land.’

‘De koers is een probleem, daar willen wij over praten met exporteurs’

President Santokhi realiseert zich, dat een van de maatregelen om inkomsten voor de Staat te genereren de exportbedrijven treft via de zogenoemde retentieregeling. 

‘Solidariteit. Die 30 procent, wissel het bij de Centrale Bank. Maar, de koers is een probleem, daar willen we over praten. Laten we weer overleggen met de exporteurs. Terug compenseren via de belastingen. Maar, kunnen we deze afspraak niet maken voor zes maanden? Wij hebben het geld nodig, Nu al US$ 30 miljoen uit de retentieregeling, waarmee we medicijnen kunnen betalen, essentiële goederen. Maar, met die essentiële goederen worden de importeurs gefinancierd, zeggen de exporteurs. Ze hebben een issue. Producten worden nog steeds niet goedkoop aan de man gebracht.’ 

President Santokhi legt in het interview kort uit wat de regering zoal verder doet om bedrijven te helpen, maar ook om gelden binnen te kunnen slepen om uit de financiële crisis te klimmen. ‘In het Agrarisch Kredietfonds komt een groot bedrag, zodat boeren goedkoop kapitaal kunnen lenen om te investeren in hun bedrijf. KMO-bedrijven (Kleine- en Middelgrote Ondernemingen) hebben ook een groot bedrag ter beschikking en er is het Covid-fonds. Dus wij geven hoge prioriteit aan bedrijven.’

‘US$ 30 miljoen beschikbaar voor rijstsector’

‘Ook zijn er bilaterale samenwerkingen met bevriende naties en financiële instituten om gelden te verkrijgen, zoals met Marokko. Drie van onze ministers zijn nu in de VS. In Nickerie is vrijdag nog een overeenkomst met de Inter-American Development Bank getekend. Er is nu US$ 30 miljoen beschikbaar voor de rijstsector in Nickerie (SRD 500 miljoen), integraal, waterschappen, Wakay pomp, zaaizaad, opvoeren van productie. Dit moet binnen twee jaar gerealiseerd zijn.’

President Santokhi laat ook weten, dat ruim 150 investeerders zich hebben aangemeld en deze dagen worden beoordeeld. ‘We selecteren ze voor alle sectoren, omdat wij die investeerders willen die in het regeerbeleid passen. Ja, lokale investeerders voelen zich gediscrimineerd, ik weet het. Zij moeten ook in het systeem, een zijpaadje om sneller de procedure af te lopen, zodat ze prioriteit kunnen krijgen. We kennen ze, ze zijn Surinamers.’

PK

error: Kopiëren mag niet!