Dode na gevaccineerd te zijn met vaccin van Janssen

Bijwerkingen na vaccinatie met Covid-vaccins blijven gemoederen in de wereld bezighouden

Iemand die het coronavaccin van het Nederlandse bedrijf Janssen (Johnson & Johnson) heeft gekregen, kreeg daarna last van dezelfde bloedklachten als bij het vaccin van AstraZeneca. Deze persoon is daaraan overleden, meldt de Europese vaccin waakhond, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), vrijdag 9 april.

Vier meldingen wereldwijd van trombose na toediening Janssen-vaccin

In totaal zijn nu vier meldingen bekend van mensen die na toediening van het Janssen-vaccin last kregen van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Volgens het EMA valt dat binnen de verwachtingen. Drie van die vier gevallen waren in de Verenigde Staten, waar het vaccin al wordt gebruikt. Het vierde geval gebeurde tijdens de proeven met het vaccin in meerdere landen. Het is niet bekend in welke groep de overleden persoon viel en uit welk land deze persoon kwam.

Verband tussen klachten en Janssen-vaccin nog niet vastgesteld

Het zou het eerste sterfgeval zijn na vaccinatie met het Janssen-vaccin. Het EMA heeft nog niet vastgesteld of er daadwerkelijk een verband is tussen het Nederlandse middel en de klachten, bij het AstraZeneca-vaccin is dat wel duidelijk geworden.

Dat iemand na vaccinatie klachten krijgt, wil niet zeggen dat die klachten ook aan die prik te wijten zijn. Een veiligheidscommissie van de toezichthouder doet onderzoek. Mogelijk moet de bijsluiter van het Janssen-vaccin worden aangepast, zodat daarop komt te staan dat deze klachten zouden kunnen ontstaan, zoals bij AstraZeneca ook gebeurde.

Het vaccin van Janssen, dat in Leiden is ontwikkeld, is in Nederland en de andere Europese landen goedgekeurd. Later deze maand volgen de eerste leveringen. Het middel hoeft maar één keer te worden gegeven.

Over het vaccin van AstraZeneca zei het EMA eerder deze week dat, hoewel de tromboseklachten nu als een bekende bijwerking gelden, de voordelen van het vaccin nog steeds groter zijn dan de nadelen. De kans om aan het coronavirus te overlijden is veel groter dan de kans om te sterven aan de bijwerking. 

Nieuwe potentiële bijwerkingen

Maar, er zijn ook nieuwe potentiële bijwerkingen bekend geworden. Vijf mensen kregen na toediening van dat middel last van lekkages in haarvaten, kleine adertjes. Dit kan leiden tot zwellingen en een lage bloeddruk. Het EMA doet ook hier onderzoek naar, om te ontdekken of er een verband is.

error: Kopiëren mag niet!