PAHO: ‘Covid-gevallen blijven toenemen in bijna elk land in Zuid-Amerika’

‘Nergens zijn infecties zo zorgwekkend als in Zuid-Amerika’

‘Covid-infecties blijven toenemen in heel Amerika, met meer dan 1,3 miljoen nieuwe gevallen en 37.000 doden gemeld in de regio in de afgelopen week, terwijl gevallen toenemen in bijna elk land in Zuid-Amerika’, zei Carissa F. Etienne, directeur van de Pan American Health Organization, PAHO, woensdag 7 april, tijdens haar wekelijkse media-briefing.

‘In gebieden in Bolivia en Colombia zijn de gevallen de afgelopen week verdubbeld, en alle vier de landen in de zuidelijke regio hebben een vermenigvuldiging van Covid-19-gevallen, met een ononderbroken gemeenschapsbesmetting in de afgelopen weken”, zei dr. Etienne.

Ze merkte op, dat meer dan de helft van alle wereldwijde sterfgevallen welke de afgelopen week zijn gemeld, in de Amerika’s zijn aangetroffen, en zei, dat dit ‘een nuchtere herinnering is aan de menselijke tol van deze pandemie’.

‘Het terugdringen van infecties begint door thuis te blijven en er alles aan te doen om onszelf en anderen te beschermen tegen ziek worden. En toch zien we, dat de bevolking in de regio zijn mobiliteit in de loop van de tijd langzaam en gestaag vergroot, zelfs toen er tijdens deze pandemie volksgezondheids- en sociale maatregelen van kracht waren.’

‘Als de toename van reistrends binnen en tussen landen doorzet, zullen onze gezondheidssystemen in grotere problemen komen’, zei ze. ‘Ongeacht de pandemie vermoeidheid, kunnen we de volksgezondheid en sociale interventies niet vergemakkelijken zonder goede gegevens en rechtvaardiging. Onze acties moeten onze realiteit weerspiegelen.’

Dr. Etienne zei ook, dat de epidemiologische situatie in de regio ongelijk verdeeld is, met infecties die op sommige plaatsen toenemen en op andere afnemen. ‘In Noord-Amerika nemen het aantal gevallen en ziekenhuisopnames toe in Canada, terwijl het aantal infecties afneemt in de VS en Mexico’, merkte ze op.

Ze merkte verder op, dat de VS, Brazilië en Argentinië de afgelopen week tot de tien landen ter wereld behoorden welke het hoogste aantal nieuwe infecties wereldwijd registreerden, en dat andere landen niet ver achterbleven. ‘Maar nergens zijn infecties zo zorgwekkend als in Zuid-Amerika, waar de gevallen in bijna elk land toenemen.’  

Volgens Etienne zijn meer dan 210 miljoen doses Covid-vaccins toegediend in 49 landen en gebieden in Noord- en Zuid-Amerika. Het Revolving Fund van de PAHO heeft meer dan 2,6 miljoen Covid-vaccins uit het Covax-mechanisme geleverd aan 26 landen, en meer doses vinden hun weg naar het Caribisch gebied.

error: Kopiëren mag niet!