OM komt op 11 mei met strafvoorstel tegen verdachte ex-directeur CBvS

Verzoek opschorting voorlopige hechtenis wederom afgewezen

Het Openbaar Ministerie zal op 11 mei een strafvoorstel presenteren tegen Faranaz Hausil, ex-directeur Legal, Compliance & International Affair bij de Centrale Bank van Suriname. Hausil staat samen met ex-governor Robert van Trikt en diens zakenpartner Ashween Angnoe terecht in de megafraudezaak bij de moederbank. Op de strafzitting dinsdag is het verdachtenverhoor voortgezet, waarna de advocaten Murwin Dubois en Raoul Lobo wederom het verzoek hebben gedaan om de voorlopige hechtenis van Hausil op te schorten, omdat naar hun mening de ernstige bezwaren die noodzaakten dat zij in detentie moest blijven, niet langer aanwezig zijn. Echter, het verzoek van de raadslieden werd wederom door de magistraat afgewezen. De rechter is van mening dat naar aanleiding van de getuigenverklaringen, er wel degelijk nog sprake is van ernstige bezwaren tegen de verdachte.  “De ex-CBvS-directeur wordt ervan verweten dat zij gewerkt heeft aan de royalty-overeenkomst en dat die overeenkomst kennelijk als resultaat heeft gehad een zekere benadeling. Wij zijn de mening toegedaan dat dat niet de intentie was en zeker niet het concept waaraan mevrouw Hausil gewerkt heeft, omdat als je kijkt naar het concept waaraan mevrouw Hausil gewerkt heeft, zou het totaal niet in staat kunnen worden gesteld om enig nadeel te bewerkstelligen. Dus op grond daarvan zeggen wij dat er niets mis is met die overeenkomst”, zegt advocaat Dubois. Hij voegt eraan toe dat tot vandaag nog met dezelfde overeenkomst door wordt gewerkt.

“Het was een tight situation”

Hausil verklaarde op een vraag van de rechter dat zij in moest spelen op de haast van Van Trikt. Zij stelde geen opzettelijke financiële benadeling te hebben willen toebrengen aan de moederbank. “Het was een tight situation. De toen geldende financieel-economische situatie was nogal drukkend en men had behoefte om snel te reageren daarop. In dat kader zijn er dus een aantal modellen naar voren gekomen. Mevrouw Hausil heeft aan één van die modellen gewerkt. Bij de uitvoering blijkt dat dat model anders heeft uitgepakt, omdat er veranderingen zijn aangebracht”, benadrukt de raadsman.

Alle directieleden waren op de hoogte

Eerder zei Van Trikt dat alle directieleden op de hoogte waren van de contracten die gesloten zijn met het Belgische bedrijf Clairfield. Echter kon hij zich niet specifiek herinneren of Hausil aanwezig was bij de meeting toen de contracten werden besproken. Van Trikt voerde aan dat het erop lijkt dat Gillmore Hoefdraad, ex-minister van Financiën en Hausil, onder één hoedje hebben gespeeld.

error: Kopiëren mag niet!