Jogi onderneemt strafrechtelijke stappen tegen doodsbedreiging

“Advocaat al gevraagd om brief te schrijven naar pg”

VHP-parlementariër Mahinder Jogi uit het district Saramacca gaat strafrechtelijke stappen ondernemen tegen een zekere Patrick ‘Rasta’ D., die via facebook gedreigd heeft de volksvertegenwoordiger dood te zullen kappen. Rasta plaatste ook foto’s van messen, dolken, houwers en zelfs een vuistvuurwapen bij zijn post en stelde namens het ontevreden volk van Suriname te praten. In zwaar etnisch geladen bewoordingen eiste hij dat Jogi de prijzen in de winkels en de wisselkoers omlaag moest brengen. “Ik heb mijn advocaat al gevraagd om een brief te schrijven naar de procureur-generaal, zodat hij de zaak diepgaand onderzoekt en de daders aanpakt. Als politicus ga je zowel medestanders als tegenstanders hebben en daarmee moet je altijd leren om te gaan. Maar wanneer mensen mij bedreigen, vooral dat ze mij gaan kappen, dan is dat wel een beetje ernstig. Er moet ingegrepen worden”, benadrukt de VHP-topper tegenover Dagblad Suriname. Jogi voert aan dat hij deze zaak ook vanwege principiële redenen niet zal laten liggen, omdat anders morgen een andere politicus slachtoffer kan worden. “Welke politieke inzichten men ook heeft, zo moeten we niet met elkaar omgaan. We moeten leren om met de verschillen die er zijn, elkaar op een respectvolle en betere manier te bejegenen”, aldus Jogi. Maandagmiddag bleek de originele post te zijn verwijderd en stelde Rasta dat de uitlatingen door een hacker op een oude fb-pagina zijn gedaan.

Fake FB-page onder de naam ‘Mahinder Jogi’

De doodsbedreiging aan het adres van Jogi is slechts een deel van de serie aanvallen, die de laatste weken op de parlementariër zijn geopend. Zo is er ook een valse Facebook-pagina onder zijn naam opgemaakt, waarop misleidende en soms raciale posts worden geplaatst. Enkele dagen terug circuleerde zo ook een bericht via dit Facebook-pagina als zou er een klein meisje in het district Saramacca zijn ontvoerd. Dat bericht berustte niet op waarheid. Deze is door kwaadwilligen aangemaakt om zaken die niet op waarheid berusten, viraal te laten gaan. Recent stond op dezelfde fake FB-page van Jogi aangegeven dat hij faliekant tegen het beleid van de minister van Openbare Werken is, omdat die 150 personen brodeloos zou hebben gemaakt. “Mijn advocaat heeft ten aanzien van de fake FB-page de afgelopen week al een brief geschreven naar de pg, waarin wij gevraagd hebben naar onderzoek. Ik wacht dat onderzoek af”, benadrukt Jogi.

Andere toppers VHP en Abop eerder ook bedreigd

Niet alleen Jogi, maar ook andere toppers van de VHP en Abop zijn in de afgelopen maanden geconfronteerd geweest met doodsbedreigingen. Het gaat om de VHP-parlementariërs Reshma Mangre en Harriet Ramdin, vicepresident Ronnie Brunswijk, president Chandrikapersad Santokhi, first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry en de zoon van de president, Richano Santokhi. Brunswijk en Santokhi werden voor de eerste keer in juni 2020 bedreigd door een zekere Marciano H. Nadat de beelden, waarop de veertigjarige verdachte de bedreigingen uitte, massaal werden verspreid, werd aangifte tegen hem gedaan en werd hij aangehouden. In oktober 2020 werd de 38-jarige Viren G. aangehouden voor onder andere bedreiging met een misdrijf en belediging van het staatshoofd van Suriname en diens gezin.

Ook Bouterse twee keren bedreigd

Het bedreigen van politici, waaronder regeringstoppers en coalitieparlementariërs, is niet iets van nu. Dat gebeurde ook in de laatste jaren van de regering Bouterse/Adhin. Zo werd in januari 2020 radiopresentator Satish B. aangehouden in verband met het stelselmatig beledigen en bedreigen van toenmalige president Desi Bouterse via Facebook. Daarop poseerde Satish B. met een five shooter. In juli 2019 was er een soortgelijk geval: Rudolf H. werd toen aangehouden en in verzekering gesteld wegens bedreigen en beledigen van Bouterse. Er circuleerde een filmpje op sociale media waarin hij de dreigende taal uitte. Rudolf H. haalde daarbij een pistool onder een matras tevoorschijn.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: