Holika Dahaan in besloten kring

Op zondagavond 28 maart heeft Holika Dahaan (verbranding) plaatsgevonden in verschillenden buurten. Traditiegetrouw heeft het geheel dit jaar in besloten kring plaatsgevonden. Na een bijbehorend gebed, met zang van chautal werd vuur aangemaakt. Enkele burgers hebben het gebeuren vastgelegd en op sociale media gedeeld.

De bekende overlevering achter Holika Dahaan (verbranding) is in de geschriften van prins Prahalad. Koning Hiranjakashup waande zich onsterfelijk en door hoogmoed gedreven gebood hij de bevolking hem te aanbidden. Zijn zoon Prahalad weigerde dit echter. De koning kon dit niet verdragen en gelastte uiteindelijk zijn dood. Holika, de zuster van de koning was in bezit van  onbrandbaar kleding waardoor zij in staat was vuur te overleven. Zij ging samen met haar neefje Prahalad op de brandstapel, maar de prins werd door God beschermd en Holika verbrandde tot as.

Na de Holika Dahaan (verbranding) mag nu officieel gespeeld worden met poeder, abir en parfum zoals gewenst. Namens het team van Dagblad Suriname wordt Subh Holi aan een ieder toegewenst.

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: