Plotseling rent een monkimonki over de schutting van een erf in Paramaribo…..

Dierenbescherming: ‘Wet Dierenwelzijn wordt nauwelijks in de praktijk gebruikt tegen dierenmishandeling en dierenhandel’

Een bewoner van een volksbuurt in Paramaribo, niet ver van de Wijdenboschbrug, zag deze week plotseling een kleine monkimonki (doodshoofdaapje) over de schutting bij zijn woning rennen. De bewoner was gewend aan vooral leguanen en awari’s op de schutting, maar een monkimonki? Nee, nooit en dat verwacht hij ook niet in een buurt van Paramaribo. Hij gaat er dan  ook vanuit dat het aapje ergens als huisdier werd gehouden en zijn weg naar enige vrijheid had weten te vinden.

Maar, waarom houdt iemand een monkimonki, die thuishoort in het tropisch regenwoud, thuis als huisdier? Ja, ze ogen knuffelig, maar het zijn wilde dieren die leven in groepen en niet solitair, niet alleen. Waarom zo’n klein aapje vastgebonden aan een touw of opgesloten houden in een veel te kleine kooi of hok? 

Doodshoofdaapjes leven in het wild in grote groepen van 20 tot 100 dieren. Daarnaast zijn ze vaak in het binnenland te zien met keskesi’s (bruine kapucijnaapjes). De aapjes eten vooral insecten en kleine, rijpe vruchten. Krijgen monkimonki’s dat ook te eten in gevangenschap? De dieren kunnen in gevangenschap ook op een moment vreemd en agressief gedrag gaan vertonen, bijten, schreeuwen, krijsen. Het gevolg kan zijn dat de eigenaar van zo’n aapje op een besluit het drastische besluit neemt om het aapje vrij te laten. Maar, wat moet een monkimonki in een stad als Paramaribo, waar meer en meer bomen verdwijnen om plaats te maken voor bebouwing?

Een monkimonki voorbij zien rennen op je schutting is even leuk, maar vervolgens komt het besef: wat voor een leven heeft het aapje ‘in vrijheid’ in Paramaribo en zou zo’n aapje wel kunnen overleven wanneer het zou kunnen worden gevangen en teruggeplaatst worden ergens in het binnenland? 

‘Er moet meer bewustwording komen en Wet Dierenwelzijn moet bekendheid krijgen’

Linda A-Tjak van de Dierenbescherming Suriname zegt in een reactie tegenover de redactie van Dagblad Suriname dat haar organisatie uiteraard tegen het houden van monkimonki’s, maar ook andere diersoorten uit het wild, als huisdier is. ‘De aap is geen huisdier, het is wild. Maar er is nu sinds 4 jaar de Wet Dierenwelzijn die dat ook specifiek verbiedt. Helaas blijkt in de praktijk dat daar weinig mee wordt gedaan. We hebben wel contact hoor met het Korps Politie Suriname om samen te werken aan meer bewustwording in de samenleving, ook binnen het korps, als het gaat om dierenwelzijn, het houden van huisdieren en welke dieren. De Wet Dierenwelzijn moet meer bekend worden.’

‘Een aap als huisdier heeft niet het leven wat het zou moeten hebben. Maar sommige zaken, zoals het houden van wild als huisdier, is de afgelopen jaren hier vrij normaal geworden. Dat normaal moet dus veranderd worden, want het is niet normaal om een dier als een monkimonki als huisdier te houden.’

Wet Dierenwelzijn bestaat al ruim 4 jaar….

De Wet Dierenwelzijn werd op 20 december 2016 aangenomen in De Nationale Assemblee (DNA) met algemene 37 stemmen. Toenmalig waarnemend-voorzitter van de DNA, Melvin Bouva, zei blij te zijn ‘dat het nu geregeld is dat dierenwelzijn belangrijk is voor zowel dieren als de samenleving.’ De voorzitter van het parlement destijds, Jennifer Geerlings-Simons, stelde dat de wet niet nodig zou zijn als mensen beseften dat dieren ook rechten hebben. ‘Er is nog werk aan de winkel, maar een belangrijke stap is gezet.’

Nu, ruim 4 jaar later, moet geconstateerd worden dat nog zeer weinig met de wet wordt gedaan. Veelal komen personen, die door de politie worden aangehouden, voor bijvoorbeeld het in bezit hebben van bijvoorbeeld tapirvlees, een reuzenmiereneter voor de verkoop, eieren van bedreigde zeeschildpadden, uit de lucht geschoten rode ibissen, een ocelot of jaguar, er vanaf met een boete waarvan de hoogte nooit bekend wordt gemaakt. Zelden hoeven personen zich te verantwoorden voor een rechter. 

De Dierenbescherming blijft zich ervoor inzetten, overigens met collega organisatie Henk Abrahams Stichting, dat de Wet Dierenwelzijn beter en vaker wordt toegepast en ook meer bekendheid krijgt onder de samenleving. ‘Mensen moet duidelijk worden gemaakt dat het nu strafbaar is om in het wild gevangen dieren als huisdier te houden.’ 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: