Nog geen hervatting fytosanitaire inspecties van groente en fruit voor postpakketten en reizigers

De dienst fytosanitaire inspecties van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij is nog steeds gesloten. Het ministerie liet eerder weten dat medio maart deze dienst weer opengesteld zou worden, echter is de daad niet bij het woord gevoegd. De burgers krijgen te horen: “Je mag alles meenemen of posten maar dan moet het gesneden of gestampt zijn. Dit betekent extra tijd, extra kosten, en extra werk.” De burgers hebben liever dat LVV de voornoemde dienst weer hervat. Het keuren van groente en fruit is al maanden on hold gezet, waardoor er ook geen fytosanitaire certificaten worden verstrekt aan burgers. De exportbedrijven ondervinden hiervan geen last, die kunnen wel over zo een certificaat beschikken. De nieuwe fytosanitaire regelgeving van de Europese Unie, welke dateert van 14 december 2019, legt veel beperkingen op bij het exporteren, meenemen en posten van planten en plantaardige producten om beter beschermd te zijn tegen schadelijke organismen. Door de sluiting van de dienst fytosanitaire inspectie ontstaat er veel ongerief bij personen, die verse groente en fruit willen versturen naar de Europese landen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: