De ABOP is de derde grootste politieke partij met 9 DNA-zetels

Op 25 mei 2020 behaalde de politieke partij ABOP (in combinatieverband met PL) 9 DNA-zetels. Voor de opfrissing geef ik weer het aantal stemmen die de 17 politieke partijen landelijk behaald hebben. Vaker worden de cijfers in de nationale pers gepubliceerd, maar na een paar maanden zijn de kiezers alles weer vergeten. Ik zal de komende jaren deze verkiezingsresultaten blijven herhalen in de nationale pers.

De ABOP zal een belangrijke politieke rol blijven spelen in politiek Suriname

De voorzitter van de ABOP (tevens vicepresident van de republiek Suriname)  is een krachtige voorzitter. In 2015 had de ABOP landelijk 5 DNA zetels behaald; in 2020 is de ABOP gegroeid van 5 zetels naar 9 DNA-zetels. Een geweldige groei.

De zetelverdeling in de districten Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini   in 2015 en 2020:

De ABOP zal in 2020 verder groeien

De ABOP behaalde in 2015 in de districten Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini samen 4 DNA-zetels ; de NDP behaalde 5 zetels en de BEP was  goed voor 1 zetel . Op 25 mei 2020 behaalde de ABOP 5 zetels; de NDP 3 zetels en de BEP 2 zetels. De ABOP is gegroeid  met 1 zetel ; de NDP is teruggevallen met 2 zetels en de BEP is ook gegroeid met 1 zetel. Zoals de kaarten nu liggen, zal de ABOP in 2020 verder groeien. Deze groei zal ten koste van de NDP en de BEP gaan. De andere politieke partijen hebben nauwelijks kans om een zetel in een van deze districten te behalen.

Het kustgebied

De overige 7 districten worden gerekend tot het kustgebied van Suriname. De ABOP had in 2015 in Paramaribo 1 zetel behaald. De heer mr. Edward Belfort  had op de ABOP lijst de meeste stemmen behaald ( 5.759 stemmen) en is met voorkeursstemmen gekozen. 

In 2020 behaalde de ABOP in Paramaribo 2 zetels  ; in het district Wanica  1 DNA-zetel en in het district Para ook 1 zetel behaald. Vermeld dient te worden dat de ABOP en de PL een lijstverbinding waren  aangegaan. Zonder de lijstverbinding tussen de PL en de ABOP , had de ABOP die ene zetel in Wanica niet behaald. Die ene zetel zou dan naar de VHP gaan.

In district Para hebben de PL en de ABOP een lijstverbinding aangegaan. Deze lijstverbinding heeft ervoor gezorgd dat de ABOP een zetel in Para heeft behaald. Waren  deze politieke partijen apart de verkiezingen ingegaan dan zou de NPS met 1.870 stemmen die ene zetel in Para behaald hebben. De zetelverdeling in district Para zou dan als volgt zijn; de NDP zou twee zetels krijgen en de NPS een (1) zetel.

Wat het aantal stemmen betreft is de ABOP veel sterker in het kustgebied dan in het Binnenland (zie tabel 4).

Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!