President Santokhi legt eerste steen bouw schoolcampus te plantage Hanover

President Chandrikapersad Santokhi heeft zondag te plantage Hanover in het district Para de eerste steen gelegd voor de bouw van een schoolcampus. Het staatshoofd zei bij die gelegenheid, dat zijn regering voor alles een planning heeft. Het project is dan wel geïnitieerd door de vorige regering, maar wordt uitgevoerd met deels financiering van de huidige regering ten bedrage van US$ 2 miljoen die dankzij besparing door het ministerie van Financiën en Planning kon worden vrijgemaakt. De overige financiering komt van de Islamic Development Bank (IsDB), zo bericht de Communicatie Dienst Suriname.

Santokhi: ‘Onderwijs is de katalysator voor ontwikkeling van het land’

President Santokhi noemt onderwijs de katalysator voor de ontwikkeling van het land en het instrument voor het realiseren van strategische doelen. Volgens hem moet het onderwijscurriculum aangepast worden vooral met het oog op de olie- en gasontwikkeling. Het district Para heeft, aldus de president, veel potentie voor wat betreft toerisme, natuurlijke hulpbronnen en de agrarische sector. Hij verwacht een spin-off effect naar andere districten. In het project is meteen ook de renovatie van het internaat voor studenten op Atjoni meegenomen.

Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zei, dat er vele discussies zijn geweest met belanghebbenden, bewoners en ouders over de grond waar de campus komt te staan alsook over het ontwerp. Dit is meerdere keren gewijzigd, voornamelijk omdat het ministerie een praktische campus wil, waarvan het onderhoud niet duur moet zijn. Vanuit het ministerie zijn twee groepen belast met het project: een die zich bezighoudt met de bouwkundige werkzaamheden en het administratief gedeelte en een belast met het onderwijs gedeelte. 

De campus krijgt een zwembad, medische post en winkels. Er zal onderwijs op basis van ondernemend en probleemoplossend denken onderwezen worden. De bewindsvrouwe legde de nadruk op technologische ontwikkelingen, bestrijden van armoede en wegwerken van ongelijkheid.

Vicepresident Brunswijk: ‘Hopelijk wordt bouw zonder onderbreking afgerond’

Vicepresident Ronnie Brunswijk prees de regering voor het uitvoeren van haar onderwijsplan in Para. Hij zei dat dit plan ook behelst het opleiden van jongeren om te werken aan de verdere ontwikkeling van Suriname. Volgens de Brunswijk is de regering zich bewust van het belang van voortgezet onderwijs in Para en omstreken. Hij sprak de hoop uit, dat de bouw zonder onderbrekingen wordt gecompleteerd. 

Assembleevoorzitter Bee: ‘Startsein decentralisatieproces onderwijs naar districten’

Met de bouw van het scholencomplex wordt, aldus parlementsvoorzitter Marinus Bee, het startsein geven voor het decentralisatieproces van onderwijs naar de districten. Leerlingen worden in de gelegenheid gesteld om onderwijs in eigen omgeving te volgen. Dit zal leiden kader en ontwikkeling in hun eigen gebied waardoor urbanisatie wordt voorkomen. De parlementsvoorzitter ziet graag, dat de begroting voor onderwijs in ’s lands begroting wordt opgevoerd van 4 naar meer dan 10 procent.

‘Als we in onze mensen willen investeren moeten we geld erin stoppen’, aldus Bee, die de regering ook opriep om met een goed onderhoudsplan te komen, zodat de campus lang mee kan gaan.

error: Kopiëren mag niet!