Vele handen op Braamspunt

Marina Da Costa van Opeté is blij met de actie van Erlan Sleur namens Probios, om samen met vrijwilligers afgelopen zaterdag naar Braamspunt te trekken voor een letterlijke ‘clean sweep’ van het legstrand van de zeeschildpadden. Twee dagen lang zwoegden de deelnemers met scheppen, harken en kruiwagens om al het achtergelaten afval van hun landgenoten op te ruimen. “Ik vind het geweldig en dit initiatief moet gecontinueerd worden. Onze hoop is dat ook middelbare scholieren de draad oppakken. Mensen moeten op een leuke manier de inspiratie hebben om het gebied schoon te houden”, vertelt Da Costa. Zij spreekt van een groot visnet, dat is geplaatst onder de uitkijktoren zodat bezoekers voortaan hun vuil daarin kunnen plaatsen om het gebied schoon te helpen houden. Het is de bedoeling dat het net wordt geledigd door de autoriteiten. Da Costa licht toe dat hoe meer jongeren dit statement ondersteunen, hoe groter de impact kan zijn op de politiek. Binnen het onderwijs zou daarom een apart vak milieu opgenomen moeten worden.

Sleur met kruiwagen, vrijwilligers en hond.

Naast Marina Da Costa waren diverse andere personen aanwezig. Onder een mix van jong en oud bevonden zich ook politici. Ronnie Aloema, DNA-lid namens de VHP en Angelic Del Castilho van DA’91 trokken zich ook het lot aan van Braamspunt. Ook uit Marowijne kwamen twee jongeren om ondersteuning te geven. Del Castilho vindt het een prachtig initiatief. “Als Braamspunt niet beschermd wordt tegen de zee en verdwijnt, dan is het een probleem voor ons allemaal en dan is het plotseling naast ons bed. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om een mentaliteit te ontwikkelen om ons milieu niet te vervuilen en overal te helpen om het milieu te verschonen.” Alleen al op dag 1 bleken meer dan 60 tot 70 zakken vuil te zijn gevuld, vertelt Del Castilho. “Flessen, bekers, slippers en nog veel andere soorten afval zijn geraapt en in een groot net geplaatst, zodat de overheid het kan ophalen.”  WWF Guianas en Stinasu hebben ook geparticipeerd aan deze activiteit. Del Castilho wijst op het belang van Braamspunt. Het vormt een bescherming naar Paramaribo toe en juist dit strand is in de gevarenzone. Als er niet binnen 2 tot 3 jaar actie wordt ondernomen vanuit de overheid dan zal Braamspunt onherstelbare schade oplopen, wat voelbaar zal zijn in de stad, zoals het onderwater lopen van gebieden. Del Castilho vindt dat hiernaar gekeken moet worden om de bescherming van woongebieden en het milieubeleid te optimaliseren.

RB

error: Kopiëren mag niet!