Douane vindt 23.000 kilo coke in zeecontainers

Record na record wordt gebroken in douane-land. Gisteren meldde het Openbaar Ministerie in Nederland al dat in de haven van Rotterdam een historisch grote lading heroïne is onderschept.

Binnen anderhalve week tijd is in de havens van Hamburg en Antwerpen in totaal meer dan 23.000 kilo coke onderschept. Het is hiermee de grootste vangst van het narcoticum met Nederland als bestemming ooit. De totaalwaarde van de drugs ligt rond de 600 miljoen euro.

Plamuur
Op basis van informatie uit de risicoanalyses van de douane, werden op vrijdag 12 februari in de haven van het Duitse Hamburg drie containers gecontroleerd. Hierin werd 16.174 kilo coke aangetroffen.

Het witte poeder zat verstopt in 1728 blikken met plamuur. Dit wordt in de regel niet gebruikt om de neusgaten mee vol te stoppen, maar in gaten en scheuren van muren gesmeerd. De cocaïne was afkomstig uit Paraguay en onderweg naar Nederland.

Recordvangst
Naar aanleiding van deze vangst werden ook elf andere containers waar de Nederlander mee van doen had gecontroleerd. Deze waren onderweg vanuit Panama naar de haven van Antwerpen en zouden zijn volgeladen met ananas, makreel, inktvis en hout.

Toen de Belgische douane zaterdag deze containers nakeek, werd in eentje nog een paar duizend kilo coke ontdekt. De container die zat volgestopt met blokken hout bleek zo’n 7.200 kilo van het poeder mee te smokkelen.

Volgens het OM is nog nooit eerder zoveel cocaïne in één keer onderschept. De vangst is het resultaat van een intensieve samenwerking van de Nederlandse politie, douane en het Openbaar Ministerie met hun Belgische en Duitse equivalenten.

error: Kopiëren mag niet!