KPS-woordvoerster Deekman: ‘Ik weet niet hoe het mogelijk is dat een agent zonder rijbewijs een dienstvoertuig kan besturen’

Afgelopen week veroorzaakte een agent, als bestuurder van een dienstauto, een aanrijding op de Indira Gandhiweg, waarbij de bestuurder van de aangereden auto ernstig gewond raakte. De dienstauto raakte door de klap van de aanrijding total loss. Het gaat om een nieuwe wagen met een waarde van zo’n US$ 45.000.

De agent bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Dat gegeven leidde tot verontwaardigde reacties in de samenleving en vele vragen, met name hoe het mogelijk is dat een agent zonder rijbewijs een dienstauto kan besturen. Burgers vragen zich af of er geen controle binnen het Korps Politie Suriname (KPS) is op het in bezit hebben van een (geldig) rijbewijs, alvorens een agent als bestuurder van een dienstauto de weg op te gaan.

De agent die het ernstig ongeval veroorzaakte, moet van iemand opdracht hebben gekregen om te gaan rijden in de dienstauto. Wist de directe leidinggevende dan niet dat de agent geen rijbewijs heeft? En hoe vaak heeft hij het voertuig bestuurd zonder in het bezit te zijn van een rijbewijs? Nu hij niet in het bezit blijkt te zijn van een rijbewijs, rijst ook de vraag wie gaat opdraaien voor de schade, die de aanrijding heeft veroorzaakt bij de bestuurder van de aangereden auto en zijn auto en wie zal opdraaien voor de total loss gereden dienstvoertuig. Het ligt voor de hand te veronderstellen dat de agent het KPS en/of het ministerie de schade zal/zullen moeten gaan vergoeden. De verzekering zal de schade zeker niet vergoeden, immers de agent was niet in het bezit van een rijbewijs en daardoor feitelijk een illegale deelnemer aan het verkeer.

‘Wat bedoelt u?’

In reactie op de vraag van de redactie van Dagblad Suriname aan woordvoerster Rachel Deekman van het Korps Politie Suriname of er geen controle is, wanneer agenten in dienstauto’s rijden, op het in bezit hebben van een (geldig) rijbewijs’, was haar eerste antwoord: ‘wat bedoelt u?’. Verder werd aan haar gevraagd hoe het  mogelijk is dat een agent zonder rijbewijs in een dienstauto rijdt. ‘Ik weet niet hoe het mogelijk is’, was het antwoord van Deekman. Waarschijnlijk is er geen enkele vorm van controle op het in bezit zijn van een (geldig) rijbewijs bij agenten, die in dienstauto’s van het korps rijden of van het ministerie van Justitie en Politie. Minister Kenneth Amoksi van dit ministerie werd ook door Dagblad Suriname benaderd, maar hij was – vooralsnog – niet bereikbaar voor een reactie.

De betrokken agent is inmiddels aangehouden

Politieagenten krijgen overigens geen speciale training voordat zij een politieauto gaan besturen. ‘Elke agent die beschikt over een rijbewijs mag het voertuig besturen. Er zijn geen speciaal getrainde drivers’, aldus Amoksi op woensdag 10 februari bij het regeringsgebouw voor aanvang van de wekelijkse vergadering van de raad van ministers. ‘Wij moeten gaan naar een structurele opleiding voor de politie met defensive driving’, zei Amoksi.

Nu is echter ook gebleken dat het niet alleen schort aan een gedegen rijopleiding voor agenten, maar waarschijnlijk ook aan een interne controle op het in het bezit hebben van een rijbewijs, alvorens in een dienstauto de weg op te gaan. 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: