India zegt Suriname 50.000 doses AstraZeneca-vaccins toe

Landen Caribisch gebied ontvangen diverse covid-vaccins

In een wereldwijde ‘vaccin-oorlog’ strijden landen om zo snel mogelijk en via allerlei organisaties covid-vaccins te verkrijgen. Ook woedt deze strijd in de Caribische regio, waar landen vechten om duizenden doses van welk vaccin dan ook te verkrijgen. Het gaat vooral om de bekende vaccins van Pfizer en AstraZeneca. Maar andere spelers op het vaccinveld zijn onder andere Johnson & Johnson, Covishield onder auspiciën van AstraZeneca (India), Sputnik (Rusland) en Cinovac (China).

Suriname

Ook Suriname tracht van her en der vaccins te verkrijgen. In ieder geval zijn er AstraZeneca-vaccins in aantocht, 97.200, via het zogenoemde Covax-mechanisme (een werkarm van de Wereld Gezondheidsorganisatie, WHO, die vaccins inkoopt) en zo’n 108.300 doses die zullen komen via een Afrikaans medisch platform door tussenkomst van de Caricom. Welke vaccins dat zijn, is overigens niet bekend. Het platform beschikt over vaccins van Phizer, AstraZeneca en Johnson & Johnson. 

Minister Amar Ramadin van Volksgezondheid heeft tegenover Dagblad Suriname gezegd, dat ook met India gesproken wordt over het verkrijgen van vaccins. De Indiase regering heeft inmiddels, zo is vrijdag 12 februari bekend geworden, besloten om 350.000 vaccins aan de Caribische landen te verstrekken. Volgens een hoge ambtenaar van de Indiase regering kan Suriname 50.000 doses ontvangen (Bahamas 20.000, Belize 25.000, Guyana 80.000, Jamaica 50.000, St Lucia 25.000, St Kitts & Nevis 20.00, St Vincent & the Grenadines 40.000 en Antigua & Barbuda 40.000).

Onder leiding van premier Narendra Modi is India nu een wereldleider in het verstrekken van het vaccin aan landen over de hele wereld. Dominica en Barbados ontvingen dinsdag in totaal 170.000 vaccins uit India. Het AstraZeneca-vaccin van Oxford wordt geproduceerd in het Serum Institute of India. Tijdens de proefperiodes registreerde het Oxford-vaccin geen enkele ernstige ziekte en niemand die het AstraZeneca-vaccin kreeg, is tot nu toe in een ziekenhuis opgenomen. Een partij van 1.000 doses AstraZeneca vaccins uit Barbados is donderdag 11 februari gearriveerd op de Johan Adolf Pengel Luchthaven. 

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft overigens afgelopen week het inenten met het AstraZeneca-vaccin opgeschort. Uit eerste testresultaten zou blijken, dat het vaccin beperkte bescherming biedt tegen milde en matige symptomen van de Zuid-Afrikaanse coronavariant. Het nieuws is voor het Afrikaanse land, dat vorige week nog een miljoen doses van het vaccin ontving, een behoorlijke tegenslag. Zuid-Afrika was van plan om midden februari te starten met het inenten van zorgmedewerkers.

Ontwikkelaars van het AstraZeneca-vaccin verwachten dat ze de prik tegen de herfst zo hebben aangepast, dat die wel voldoende bescherming biedt tegen symptomen van deze variant. De Zuid-Afrikaanse mutatie is de meest voorkomende in Zuid-Afrika en hij is inmiddels al in 32 landen opgedoken. Meer dan 46.000 Zuid-Afrikanen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Nederlands Caribisch gebied

Het Caribisch deel van het Nederland zal rond 15 februari starten met vaccineren tegen covid-19. Voor Saba en Sint-Eustatius gaat het om een eerste levering van het Moderna-vaccin. Voor Bonaire, Curaçao, Aruba en Sint-Maarten gaat het in de eerste fase om vaccins van BioNTech/Pfizer. Minister Zita Jesus-Leito (Curaçao), minister Danguillaume Oduber (Aruba), minister Richard Panneflek (Sint-Maarten) en staatssecretaris Paul Blokhuis (Nederland) hebben bevestigd dat zij alle volwassenen in het Caribisch deel van het Koninkrijk de mogelijkheid willen aanbieden om gevaccineerd te worden tegen covid-19. 

Op Bonaire, Curaçao, Aruba en Sint Maarten wordt in de eerste fase van vaccineren aan zorgmedewerkers en mensen ouder dan 60 jaar het BioNTech/Pfizer vaccin aangeboden. Op de kleine eilanden Saba en Sint Eustatius wordt het Moderna-vaccin in één keer aangeboden aan alle volwassenen.

Jamaica

De Jamaicaanse minister van Volksgezondheid, Chris Tufton, kondigde deze week de komst van 900.000 doses AstraZeneca-vaccin later deze maand aan – via de Covax-faciliteit -, nu de autoriteiten ongeveer 500.000 mensen willen inenten, 16 procent van de bevolking, meldde de lokale krant Gleaner in eerste instantie. Jamaica is een van de lidstaten van de Caribische Gemeenschap, Caricom, namens wie het Caribbean Public Health Agency (Carpha) een aanbetaling heeft gedaan voor een eerlijke toegang tot een veilig en effectief covid-19-vaccin.

Guyana

In Guyana zei dr. Frank Anthony, minister van Volksgezondheid, dat het land binnenkort ongeveer 120.000 doses uit China en via het wereldwijd zogenoemd vaccinmechanisme Covax ongeveer 104.000 doses van het AstraZeneca-vaccin zal krijgen. Daarnaast zal de Afrikaanse Unie, een continentale unie die bestaat uit 55 lidstaten op het Afrikaanse continent, vaccins leveren aan het Caribisch gebied via de Caricom. Guyana zal via die weg nog eens 149.000 doses krijgen om zijn bevolking te immuniseren, zo melden diverse Guyanese media. India heeft vrijdag 12 februari bekendgemaakt 80.000 doses van het AstraZeneca-vaccin naar Guyana te sturen.

‘We treffen andere regelingen om meer vaccins te kunnen bemachtigen, dus we moeten voldoende vaccins hebben voor ouderen en personen met comorbiditeiten. Deze regelingen zijn nog niet rond, maar we zijn erg optimistisch dat we meer vaccins zullen hebben voor mensen in die gebieden. Als we de gezondheidswerkers en ouderen en mensen met comorbiditeiten hebben voorzien, gaan we naar het volgende niveau, namelijk andere mensen in de bevolking’, zei Anthony.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: