Geen covid-protocol voor tattooshops

Suriname heeft geen speciaal covid-protocol voor tattooshops. In een reactie daarop zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid tegen Dagblad Suriname: ‘Ik denk van niet’. Het blijkt lastig te zijn reacties te verkrijgen van tattooshops in Paramaribo. Een rondgang op social media laat zien dat een paar van deze bedrijven dagelijks berichten plaatsen op hun Facebookpagina. Daaruit zou geconcludeerd kunnen worden dat er gewoon tattoos gezet worden. Maar, het gaat om een zogenoemd contactberoep en tattooshops zouden gesloten moeten zijn of open onder strikte covid-maatregelen.

Een vertegenwoordiging van contactberoepen diende op 12 januari een petitie in bij De Nationale Assemblee. De beoefenaars van contactberoepen vroegen in de petitie om opening van hun bedrijven, met inachtneming van covid-19 protocollen. ‘Voor de winkels, restaurants, handelszaken en bussen zijn protocollen ontwikkeld, maar het besmettingsgevaar is daar groter, aangezien grotere groepen simultaan op een locatie aanwezig zijn’, aldus de indieners van de petitie.

Daarenboven werken tatoeëerders altijd met bijvoorbeeld handschoentjes aan en zijn zij bekend met zaken als hygiëne. De Nederlandse Brancheorganisatie Tattoo Kunst, NBTK, heeft een protocol tatoeëren en piercings zetten tijdens de covid-pandemie. Ook in andere landen bestaan speciale protocollen voor tattooshops. NBTK: ‘Voor elke professionele tatoeëerder en piercer is hygiënisch werken een tweede natuur.’ De Nederlandse tattooshops werken enkel op afspraak. 

‘De artiest zal een facial shield en/of mondkapje dragen, zodra de afstandseis niet meer gegarandeerd kan worden. Meerdere keren per dag zullen alle raakvlakken (zoals deurklinken, deurbel, toilet, lichtknoppen, balie, pinautomaten, trapleuning, et cetera) worden gereinigd. Alle bezoekers dienen geregistreerd te worden voor een eventueel bron- en contactonderzoek.’ Dit zijn slechts een paar van de richtlijnen in het Nederlandse protocol voor tatoeëerders. 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: