Illegale migranten keren vanwege covid-19 situatie liefst terug naar eigen land

De corona-epidemie dwingt groepen ongedocumenteerde migranten onder andere Nederland te verlaten. Er is geen werk meer voor ze en daarom reizen ze met hulp van terugkeerorganisaties naar hun land van herkomst. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de IOM (Internationale Organisatie voor Migratie). 

Cubanen in Suriname willen ook weg

Ook uit Suriname willen migranten als gevolg van de covid-situatie vertrekken naar hun thuisland. Onlangs waren het een paar honderd Cubanen, die tevergeefs hadden geprobeerd om via buurland Guyana naar de VS te reizen hopende op een beter leven. Maar door de sluiting van de grens strandde de reis en werden ze uiteindelijk gedwongen terug te keren naar Paramaribo. Door alle reisbeperkingen vanwege het corona-virus heeft de IOM in 2020 veel minder mensen geholpen bij terugkeer dan een jaar daarvoor: 1.815 tegenover 3.035. Die daling komt ook, omdat vorig jaar de asielinstroom lager was, waardoor ook minder afgewezen asielzoekers het land verlieten. 

De IOM zag wel veel ongedocumenteerde migranten terugkeren

‘Het gaat vaak om mensen zonder verblijfsstatus, die bijvoorbeeld in de schoonmaak of in restaurants werkten. Die hadden door de coronacrisis opeens geen werk meer, raakten daardoor in de problemen waarna ze bij ons een verzoek indienden voor hulp bij terugkeer’, zegt Pieter Maas van de IOM. ‘Doordat er veel minder normale vluchten waren, hebben we met name tussen april en augustus veel gebruik gemaakt van repatriëringsvluchten die zijn geregeld door ambassades.’ Dat gebeurde in totaal 130 keer. De coronaregels zorgden ook voor praktische problemen bij terugkeervluchten. Enkele keren bleek een terugkeerder vlak voor vertrek positief te zijn getest op corona. Uitgeprocedeerde asielzoekers konden dan niet zomaar met het openbaar vervoer terug naar hun opvangplek.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: