Veel onduidelijkheden over het volgen van onderwijs op afstand

Fols: “Brief Onderwijsministerie heeft voor veel verwarring gezorgd”

Het Onderwijsministerie heeft besloten om het onderwijs niet langer te stagneren. De scholen zijn sinds 22 december gesloten en dat blijft nog zo. Per 28 januari is ‘onderwijs op afstand’ ingegaan. De Fols-voorzitter, Marcelino Nerkust, merkt op dat er vooral bij ouders veel onduidelijkheden hierover bestaan. “De Volksgezondheidsminister zegt dat de scholen gesloten blijven tot 6 februari. Het is frappant dat niemand van het onderwijs recentelijk aanwezig was op de regeringspersconferentie om dat te bevestigen. Dan gaat er op social media een brief rond, waarin scholieren worden opgeroepen om onderwijs op afstand te volgen. Dit zorgt voor verwarring”, zegt Nerkust in gesprek met Dagblad Suriname. De verwarring is of er nu school is of niet, want onderwijs op afstand kan ook betekenen in een klas plaatsnemen met 1,5 tot 2 meter afstand. Nerkust vindt dat het Onderwijsministerie op televisie moet uitleggen wat met het onderwijs moet gebeuren in plaats van een brief uit te geven.

70% leraren niet ready voor online education

Ook als het Onderwijsministerie in haar brief online education bedoelt, zijn er nog steeds onduidelijkheden. Onderwijsminister Marie Levens liet namelijk eerder in een KAAK-uitzending weten op dit moment online education niet aan te kunnen. Ze deelde mee dat uit onderzoek blijkt dat 70% van de leraren niet ready is voor online education. Volgens de minister is bovendien het internetsysteem niet helemaal betrouwbaar (bijvoorbeeld tijdens een Zoom-meeting valt internet uit) en niet eenieder beschikt over een laptop of een smartphone, waarmee schoolzaken afgehandeld kunnen worden. Hoe groot die groep is die niet met onlineonderwijs bereikt kan worden, is niet duidelijk. De minister is zich bewust hiervan en houdt voet bij stuk dat de televisie en radio ook goede vormen van afstandsonderwijs zijn. Nerkust vindt dat, om nog meer verwarring te voorkomen, het beter is als de leraren op dezelfde manier te werk gaan zoals ze dat gedaan hebben in het vorig schooljaar via Whatsapp, Zoom, Google Meet, email, televisie enzovoorts.

Onderwijs herinrichten naar huidige omstandigheden

Hoe het schoolprogramma voor onderwijs op afstand eruitziet, is nog niet helder. Leraren hebben in ieder geval dinsdag instructies ontvangen van de schoolleiding; degenen die thuis geen internet hebben, dienen zich fysiek op school aan te melden waar de ICT-faciliteiten wel aanwezig zijn. Per vak zijn leraren ingedeeld op specifieke dagen om opdrachten te plaatsen via Google Meet. De leerlingen moeten dan via dat platform hun huiswerk in orde maken. Aangezien covid-19 geen fenomeen is dat op korte termijn zal verdwijnen, vragen velen zich af waarom er nog geen aanvang is gemaakt om het onderwijs duurzaam her in te richten naar de nieuwe omstandigheden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: