Minister Ramadhin: ‘Verspreiding Covid-besmetting baart zorgen’

Minister Amoksi: Boetes voor overtreden Covid-maatregelen zijn opgetrokken

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zei dinsdagmiddag tijdens een virtuele Zoom update Covid-persconferentie dat er ‘grote uitdagingen zijn in het beheersen van Covid-positieven’ en dat de ‘verspreiding enorm veel zorgen baart’. ‘Besmettingen vinden nu in alle gebieden plaats.’

De capaciteit van ziekenhuizen bereikt zijn top. ‘Eigenlijk staan we aan de rand van de capaciteit van Covid-zorg’, zei Ramadhin. ‘Er zijn ook steeds minder zorgprofessionals beschikbaar. We kijken nu ook aan tegen een niet werkende operatiekamer bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, omdat personeel Covid-besmet is. We spreken nu van een code rood in het land. Iedereen kan potentieel besmet zijn vandaag de dag.’

Ramadhin: ‘Er komt wel een onderzoek naar het lek, verantwoordelijk voor het verspreiden van de nieuwe Covid-maatregelen in conceptvorm, waardoor diverse media de maatregelen al hebben kunnen publiceren. Dat maakt het nu voor mij wel wat makkelijker.’

Boetes verhoogd

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie maakte bekend, dat boetes voor het overtreden van Covid-maatregelen zijn opgetrokken. ‘Op het organiseren van feesten staat nu een boete van SRD 5.000. We gaan de komende tijd ook strak controleren op hangmannen en hangjongeren voor supermarkten die sterke drank consumeren.’

De bewindsman zei ook, dat er ‘heel wat vreemdelingen illegaal in het land zijn’, in schoeners bijna Nieuwe Haven. ‘Die schoeners zijn verwijderd, de Maritieme Politie is bezig met verhoogde controle heel wat vreemdelingen illegaal in het land, in schoeners nabij de Nieuwe Haven….. schoeners zijn verwijderd, maritieme politie bezig met verhoogde controle.’

‘De komende tijd zal er dus een strakkere handhaving van Covid-maatregelen zijn, de mobiliteit is nog heel hoog onder de mensen. We gaan ons ook concentreren op roadblocks, vanaf zeven uur ‘s avonds. Controles op bruggen blijven. We worden strenger. Ook op dragen mond-/neuskapjes gaat streng gecontroleerd worden. Er worden ook roadblocks opgezet tegen mensen die in de stad de lockdown proberen te ontwijken, door naar het binnenland te trekken, naar de vakantieoorden.’

Dispensatiebrieven

Over de herregistratie voor dispensatiebrieven dat heeft plaatsgevonden, zei Amoksi, dat er 29.000 aanvragen zijn geweest. ‘Hele bedrijven worden geregistreerd, het bestand wordt opgeschoond. Per 1 februari kan  digitaal gecontroleerd worden op dispensatie.’

Amoksi benadrukte, dat je niet overal mag komen met een dispensatiepas. ‘Er is een zone gekoppeld aan dispensatie.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: