11% vaccinatie is onacceptabel

Worden niet alle ouderen gevaccineerd?

We zijn blij dat de minister van Volksgezondheid praat over de covid-19 vaccinaties, maar toch niet helemaal. De minister begint nu een datum te noemen waarop de vaccinaties zullen plaatsvinden, dat is in de tweede week van februari, over pakweg 3 weken. Andere landen hebben al miljoenen mensen al gevaccineerd. Dat de minister deadlines begint te noemen is een positieve zaak. Op basis van een bevolking van 550.000 zielen, dat 2/3de deel gevaccineerd moet en wil worden, dat 25% nog twijfelt (en dus zal weigeren) en dat een persoon 2 shots a USD 20 zal krijgen, kwamen we eerder tot primitieve schattingen van een totale kosten van tussen de USD 22 en USD 29 miljoen (SRD 308 en SRD 411 miljoen). Nu horen we de minister zeggen dat hij van de eerste groep vaccinaties 25% van de middelen binnen heeft en 75% nog moet optrommelen oftewel 2 miljoen USD. Dat betekent dat de regering voor de eerste groep 2.7 miljoen USD zal uitgeven, en in die kosten zullen ongetwijfeld ook logistieke en trasportkosten zitten. We gaan ervan uit dat een persoon binnen uiterlijk een maand een tweede shot krijgt en dan is men pas gevaccineerd. Maar als we uitgaan van een positief scenario dat alles besteed zal worden aan de prijs per dosis (2 per persoon) dan kan met dit bedrag 135.000 shots worden gekocht en daarmee kunnen 67.500 personen worden gevaccineerd en dat is een zeer mager deel van 12 % van de bevolking. En dat is onacceptabel. Volgens het ABS is het aantal 60-plussers 70.800 en dat wordt aangeduid als 12% van de bevolking in 2018. De jongeren dan 18 jaar hoeven en kunnen niet worden gevaccineerd voor covid. We moeten aansluitend op wat we eerder schatten iets zuiverder kijken naar de ABS statistieken in de periode 2018. Dan is de totale bevolking geen 550.00 maar groter namelijk 590.100. Daarvan is 202.700 jonger dan 19 jaar en dat is inderdaad maar 1% meer dan 1/3de deel van de bevolking (34%) waarvan we eerder uitgingen. Het aantal personen dat gevaccineerd kan worden is 387.300 (ouder dan 19 jaar). Als we iedereen vaccineren dan is dat USD 15.5 miljoen (SRD 217 miljoen). Wil een kwart zich niet laten vaccineren, dan komen we op USD 11.6 miljoen (SRD 163 miljoen). Deze iets zuiverdere berekeningen geven aan dat onze regering nog een lange weg te gaan heeft. Men focust zich nu op USD 2.7 miljoen; volgens de ABS statistieken van 2018 is dat 11% van de bevolking. Maar als het aantal 60-plussers 70.800 en we nu vaccinatie kopen voor 67.500 en komt nog erbij dat gezindheidswerkers als eerste moeten worden ingeënt: betekent het dat we in eerste instantie niet alle 60-plussers zullen vaccineren?  Als de 67.500 personen in Suriname in eerste instantie hebben gevaccineerd, dan blijven er ij de leeftijd ouder dan 19 jaar no 319.800 personen over en als we het weigerende deel van 25% meenemen, dan is dat minimaal 239.850 over en dat is 41% van de bevolking. We maken deze exercities om 1 ding duidelijk te maken: de Surinaamse regering heeft nog een zeer lange weg te gaan, als wat de minister aan plannen bekend maakt echt de plannen zijn voor het halfjaar. Maar als dat niet de plannen zijn, waarom is hij dan niet open? Met de bovenstaande cijfers blijkt dat Suriname tot de landen behoort die niet in staat is om de bevolking te beschermen tegen de gevolgen van covid, die leiden tot immens leiden en trauma binnen families. Dat onvermogen om de vaccinatie te regelen en te zorgen voor de financiering is een vorm van zwaar wanbestuur, het in de steek laten van de bevolking wanneer dat het meest verschil uitmaakt: wanneer het gaat om een kwestie van leven en dood. Maar wanneer de regering niet toont mededogen en gevoel te hebben voor het menselijk lijden in het land en niet in staat is om de bescherming die in de wereld ter beschikking is, te brengen naar de bevolking, is het dan zo dat het volk dan maar zichzelf moet bedruipen? Is het dan niet dat straks ondernemers (al dan niet malafide) straks in het gat zullen springen om vaccinaties tegen een bepaald bedrag aan de bevolking die niet zal worden ingeënt, aan te bieden?

Wij hebben er geen begrip voor dat de regering niet de bereidheid duidelijk toont, puur vanwege de middelen, gierigheid en zuinigheid, om de vaccinatie in te kopen voor al de onbelangrijke kleine mensen in Suriname zonder zware connecties. Op dit stuk staan we dus op het punt om de regering eerst een waarschuwing, en dat is dan bij deze gegeven, en dan late een gele kaart te presenteren. We hebben totaal geen begrip voor het politieke verhaal van een leningentrauma, want dat moet de minister nu, 6 maanden na de verkiezingen voor zichzelf houden. Er is al een klacht vanuit ook de WHO dat rijke landen alle vaccins voor zichzelf willen opkopen. Terwijl in de wereld al miljoenen mensen zijn gevaccineerd, staat te teller in Suriname op 0. Verder is er een vrees voor de meer besmettelijke Braziliaanse variant. Brazilie is vlak hier bij ons om de hoek en Brazilianen gaan ongecontroleerd ons land in en uit zonder dat de regering er wat aan doet. Deze Brazilianen zullen de Braziliaanse variant naar Suriname brengen en dan zijn wij echt te pineut. Bij deze nogmaals een oproep aan de minister van Volksgezondheid. Als u ons aub het gehele vaccinatieprogramma kunt bekend maken. En lenen om levens te redden is beter dan niet lenen en mensen dood laten gaan.  

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: