Gezamenlijke marine-oefening VS en Suriname voor Surinaamse kust

De Amerikaanse marine en de Surinaamse marine en Kustwacht hebben afgelopen zaterdag de gezamenlijke oefening ‘Passex’ gehouden voor de kust van Suriname. Daartoe was het Amerikaanse marineschip James E. Williams (https://www.surflant.usff.navy.mil/ddg95/) naar de Surinaamse vaarwateren gevaren. 

Van Suriname nam het Kustwachtschip P102 Dyamanti deel, bemand door leden van de Kustwacht en de Marine. De oefening heeft plaatsgevonden op 20 zeemijlen (ongeveer 36 kilometer) uit de kust van Nickerie.

In gesprek met de Communicatie Dienst Suriname zegt luitenant-kolonel Werner Kioe A Sen, dat de oefening als doel had om de interoperabiliteit tussen vaartuigen te beoefenen voor toekomstige tactische en onvoorziene operaties. 

Er werd in formatie gevaren en onderling (‘bridge tot bridge’) gecommuniceerd. 

Op diplomatiek niveau wordt gesproken om de samenwerking verder te versterken. ‘Wij hebben na lange tijd weer een oefening gedraaid met de Amerikanen’, aldus Kioe A Sen.

Tijdens de ontmoeting tussen de minister van Defensie, Krishnakoemarie Mathoera en admiraal Craig Faller van het Amerikaanse Southern Command (gevestigd te Florida) eerder deze maand, zijn overeenkomsten, die al getekend waren, verder geïmplementeerd, waaronder de Maritieme Overeenkomst tussen Suriname en Amerika. 

Ook zal meer inhoud en uitvoering gegeven worden aan concrete acties en plannen om daadwerkelijk de veiligheid op een hoger niveau te brengen. 

Verder zijn enkele nieuwe overeenkomsten aangeboden op het gebied van informatie-uitwisseling en Suriname zal ondersteuning krijgen van Amerika voor wat betreft een Vessel Monitoringsprogramma om de illegale visserij te bestrijden.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: