Trump laat zich vandaag toch afzetten…in blessuretijd

Donald John Trump, die centraal staat als de patroon in het op personencultus gebaseerde Trumpisme, wordt in de geschiedenis van de Amerikaanse democratie, de eerste president die zich laat afzetten, in twee etappes.  Hij laat zich een rode kaart aansmeren in blessuretijd, dat is wel een schande. House Speaker Nancy Pelosi, een van de grootste bestrijders van Trump, heeft de onlangs bekeerde, of verlichte Republikeinse vp Mike Pence, maandag 24 uur de tijd gegeven om toch wel Artikel 25 (25th Amendement) in werking te stellen om de president te diskwalificeren, (ongeschikt te verklaren). Kenners geven aan dat gelet ook op de wetgeschiedenis artikel 25 bedoeld is om in geval van een ‘medische conditie’ van de president te worden gebruikt. Dat betekent wanneer hij mentaal of fysiek niet meer in staat is zijn constitutionele rol op adequate wijze te vervullen. Intussen is de Amerikaanse president van alle belangrijke platforms op internet weggehaald, omdat zijn posts aanleiding kunnen vormen voor zijn aanhangers, de harde kern, om weer met een collectieve actie te komen. De media melden dat de veiligheidsdiensten een indicatie hebben dat op of rond de inauguratie van de nieuwe president en de vp gewapende ‘witte’ milities waarschijnlijk een aanval aan het voorbereiden zijn. De veiligheids- en inlichtingendiensten zijn bezig om informatie te analyseren om preventief te kunnen optreden. Mike Pence heeft de gelegenheid die Speaker of the House Nancy Pelosi aan hem had gegeven, niet aangewend om de president vanwege ongeschiktheid op basis van het 25th Amandment af te zetten. Ergens werd ook een lichte mogelijkheid door vooral de Republikeinen bekeken om aan de president voor de resterende dagen naar de inauguratie van Joe Biden een soort ‘mediaverbod’ (censuur) op te leggen, om te voorkomen dat hij roemloos in blessuretijd wordt afgezet. Maar de Democraten schijnen hun zinnen al te hebben gezet richting het impeachen van de president…nu voor de tweede keer. Het zogenaamde ‘artikel’ (de aantijging) van de inpeachment is al geformuleerd: het aanzetten tot bestorming van het Capitool middels oproepen. Interessant is ook het gegeven dat volgens ingewijden president Trump urenlang genoten heeft van de mensen die speciaal uit respect en eer voor hem, het Capitool hebben bestormd. Hij zou hebben gesmuld van de live televisiebeelden. Mensen zouden vanuit het Capitool in paniek naar intimi van de president hebben gebeld om in te grijpen, maar Trump zou uren hebben laten verstrijken, waarschijnlijk hopende op een soort onmogelijke democratische ommekeer in het Capitool.

Intussen wordt door de vervolgingsautoriteiten naarstig gezocht naar mogelijkheden om de Republikeinen die medeverantwoordelijk zijn voor de aanval en de bezetting van het Capitool te identificeren. Ook zouden er leden van de politie hand- en spandiensten hebben verleend voor de bezetting, welke overigens ook geleid heeft tot de dood van ten minste 1 politieman. Opvallend waren ook de beelden die vrij zijn gegeven waar Republikeinen in het Capitool, in navolging van hun leider Trump, demonstratief hebben geweigerd om een mond- en neuskap op te zetten, ook niet toen het aan hun werd aangeboden door de staff van het Capitool tijdens de bezetting toen ze in een speciale ruimte waren ondergebracht. Nu blijkt dat ten minste 2 gekozen vertegenwoordigers besmet zijn geraakt op dat moment omdat er een onveilige situatie ontstond en mensen weigerden zich neer te leggen bij de covid-protocollen.

Critici merken op dat de USA nu pas de kenmerken vertoont van een puur presidentiele stelsel, dat getypeerd wordt door politieke instabiliteit. Voorzitter Nancy Pelosi zou intussen al de berekeningen hebben gemaakt, haar impeachment-artikel haalt genoeg stemmen vandaag om de verguisde Donal Trump te muteren. Dat de Democraten het afzettingsvoorstel vandaag zullen ondersteunen lijdt geen twijfel, maar de interessante vraag is nu welke Republikeinen vandaag op het ‘moment supreme’ zullen breken met hun president. De verwachting is dat toch wel enkele Republikeinen openlijk afstand zullen nemen van Trump vandaag en zijn handelingen zullen veroordelen. De Democraten hebben hun impeachment-motie slim geschreven en zo het gemakkelijker gemaakt om steun van de Republikeinen te krijgen. Het impeachment-artikel heeft geen betrekking op de gehele periode van wanbestuur door Trump, welke overigens door de Republikeinen is verdedigd, maar heeft alleen betrekking op de ‘riot’ van het Capitool van enkele dagen terug. Dit aanzetten tot de ‘siege’ is al openlijk door Republikeinen, en niet de minste als de Republikeinse leider (en bruggenbouwer) Mitch McConnel en ook de vp Mike Pence. Opvallend maar ook komisch is de oproep van aankomend president Biden, om vandaag niet te lang aandacht te besteden aan de zaak Trump. De aangelegenheid moet kort en krachtig worden aangepakt, want de andere helft van de dag heeft hij de politici van zijn partij nodig om zijn inauguratie grondig voor te bereiden. Wat al decennialang in het wit militante ‘confederate’ deel van de USA broeit, kan in de snelkookpan die het land geworden is, kan gaan opborrelen en overkoken. De wereld zou daarbij niet gebaat zijn. Die grondige voorbereiding is Joe Biden wel aangeraden.

error: Kopiëren mag niet!