Guyana werkt aan ontwikkeling diepzeehaven met oog op olie- en gasactiviteiten en groeiende bedrijfsactiviteiten

Suriname en Guyana hebben plannen voor een gezamenlijke diepzeehaven….

De regering van Guyana streeft naar de ontwikkeling van een diepzeehaven in het Berbice-gebied voor grote schepen en om de infrastructuur te bieden die nodig is om olie- en gasactiviteiten en de groeiende bedrijfsactiviteiten in het land te ondersteunen, zo meldt de Guyanese website OilNow.

De minister van Openbare Werken van het land, Juan Edghill, heeft onlangs de inzet van de regering voor het project bevestigd: ‘We hebben het over de diepwaterhaven, die zal worden nagestreefd in Berbice, die de mogelijkheid zal vergemakkelijken om cruiseschepen te laten aanmeren, kustfaciliteiten en de capaciteit om grotere schepen aan te trekken waarvan bekend is dat ze de rivier de Demerara opvaren.’

In een gesprek met OilNOW legde minister Edghill uit, dat het project wordt onderzocht, en in de toekomst zal de regering een soortgelijke aanpak volgen zoals bij het nieuwe Demerara-oversteekproject – door belangstellenden uit te nodigen. Hij merkte op dat er afwegingen worden gemaakt of het een publiek / privaat partnerschap zal zijn of een zogenoemde ‘BOOT-regeling;.

BOOT-overeenkomsten verwijzen naar een overeenkomst van het type ‘build-own-exploitatie-overdracht’. Dit is waar een particuliere entiteit een concessie krijgt om een faciliteit te ontwerpen, financieren en bouwen en deze te exploiteren. Wanneer de private partij zijn investering en rendement terugverdient, kan de faciliteit worden overgedragen aan de overheid.

‘Die beslissing is niet genomen. We weten dat het iets is dat de regering zal nastreven. We bekijken alle opties’, aldus Edghill. 

Bij zijn aantreden zei president Irfaan Ali, dat het land prioriteit zou geven aan ontwikkelingen aan het water om voorzieningen te treffen voor het toenemende scheepvaartverkeer van de offshore olie- en gasactiviteiten.

De president heeft gezegd dat een minister de opdracht heeft gekregen om de diensten van internationale experts in te schakelen om over dergelijke ontwikkelingen te adviseren. President Ali had ook gezegd, dat de particuliere sector gestimuleerd zou worden om een rol te spelen in deze ontwikkeling.

CGX Energy Inc. heeft onlangs aangekondigd, dat het plannen zal maken om een diepwaterhaven te bouwen op de oostelijke oever van de Berbice-rivier om te voldoen aan de eisen van de olie- en gasactiviteiten in zowel Guyana als Suriname (https://oilnow.gy/featured/cgx-energy-pursuing-deep-water-port-facility-in-guyana/). CGX heeft de grond waarop het de faciliteit wil bouwen tien jaar geleden verworven en heeft al enkele ontwikkelingswerkzaamheden uitgevoerd.

In hoeverre de plannen van de regering van Guyana in samenspraak zijn met de regering Santokhi-Brunswijk is niet duidelijk.

Suriname en Guyana hebben in december vorig jaar een intentieverklaring ondertekend voor het uitvoeren van infrastructuurprojecten over de Corantijnrivier. President Santokhi en zijn Guyanese ambtgenoot Irfaan Ali willen een gezamenlijke diepzeehaven om de offshore aardolie-activiteiten voor de Surinaamse en Guyanese kust te ondersteunen. 

Santokhi zei bij de ondertekening van de intentieverklaring, dat een werkgroep de mogelijkheden voor de bouw van de diepzeehaven zal onderzoeken. De werkgroep moet onder andere de beste aanpak vaststellen die in het voordeel is van beide landen. De bouw van de diepzeehaven zou volgens Santokhi ruim US$ 1 miljard kosten. 

PK
Attachments area

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: