Abop’er Huur blikt terug op 2020: ‘Na de vergadering is iedereen in de koffiekamer één’

Ze kreeg bij de verkiezingen van 25 mei dit jaar 4.784 stemmen, waardoor ze als enige van de Pertjajah Luhur-kandidatenlijst rechtstreeks werd gekozen in De Nationale Assemblee (DNA). Miquella Soemar-Huur, afkomstig uit het district Marowijne, werd 29 juni geïnstalleerd als nieuw lid van De Nationale Assemblee. Inmiddels is zij een half jaar parlementariër, heeft zij haar stem met regelmaat in de assemblee laten horen, en is het tijd om even met haar terug te blikken op de afgelopen periode.

In gesprek met Dagblad Suriname gaat ze in op pluspunten, die ze heeft ervaren de afgelopen 6 maanden. ‘De afgelopen maanden heb ik als lid een aantal kleine projecten mogen uitvoeren ter ondersteuning van kwetsbare groepen in de samenleving. Verder mocht ik deel zijn van de behandeling en aanname van de wetten met betrekking tot de Burgerlijke Uitzonderingstoestand met het oog op de beheersing van de covid-19 pandemie en de wet inzake de voedselveiligheid.’

Een absoluut minpunt voor de politica is de financieel-economische situatie in het land ‘die tot nog toe niet beheersbaar is’. Maar, ze noemt ook de uitbraak van het coronavirus begin maart in het land. De eerste maanden als nieuw assembleelid heeft Huur ervaren als ‘zeer uitdagend’. ‘Zwaar, maar tegelijkertijd heel interessant en veel lezen.’

‘DNA-leden vormen één team. We hebben allemaal een gemeenschappelijk doel: het volk op het hoogste niveau vertegenwoordigen en de taal van het volk spreken. Een deel doet het vanuit een kritische kant en het andere deel verdedigt. Maar, na de vergadering in de koffiekamer is eenieder één.’ Voor Huur zijn de belangrijkste speerpunten dit jaar geweest en worden het in het komend jaar, het occupatievraagstuk structureel oplossen, het huisvestingsprobleem aanpakken, ondernemerschap stimuleren en zorgen dat er meer sportaccommodaties beschikbaar komen voor jongeren.

Spreektijd

Het issue rond spreektijd tijdens vergaderingen in de assemblee laat zich welhaast tijdens iedere vergadering horen. De parlementsleden zijn door het volk gekozen en zij willen daarom graag de stem zijn van het volk, en dat volk wil gehoord worden. Huur zegt hierop dat ‘vooraf afspraken’ worden gemaakt. ‘Over de opzet van elke vergadering, als lid moet ik mijn aandachtspunten zodanig indelen, dat ik ze in de afgesproken tijd naar voren kan brengen.’

Het werk van assembleelid vergt veel tijd en energie en kan ten koste gaan van een normaal privéleven. Huur: ‘Ik ben dagelijks bezig. Echter heb ik dagen waarop ik meer aandacht geef aan het parlementswerk en de andere dagen geef ik aandacht aan andere persoonlijke en politieke zaken. Maar, tijd heeft niemand, we krijgen tijd. En uit de tijd die je krijgt, dien je tijd vrij te maken voor elke bezigheid. Er moet een balans zijn tussen werk en ontspanning, tijd doorbrengen met geliefden is mijn prioriteit. En al het ander komt daarna.’

‘Wees bewust van de gevolgen die covid-19 met zich meebrengt’ 

Tot slot heeft Huur nog een waarschuwing en oproep voor de burgers: ‘Surinamers, worden jullie wakker en wees bewust van de gevolgen die covid-19 met zich meebrengt. Leef de covid-maatregelen na. Protocollen en regels zijn dode letters, totdat wij ze met z’n allen toepassen. Let’s safe lives, be safe. Rest mij de totale samenleving een fijn, uitdagend en gezegend nieuwjaar te wensen. Niets in deze wereld is blijvend. Dus ook uit deze fase zullen wij komen.’ 

PK

error: Kopiëren mag niet!