Ronny Asabina: “Stappen in de juiste richting, maar de verlichting zien we nog niet”

‘Wij geven de regering alle ruimte’

In gesprek met Dagblad Suriname zegt BEP-voorzitter Ronny Asabina dat de beloofde verlichting nog niet merkbaar is voor grote delen van het volk. Vandaag, 16 december, is het 5 maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aanzit. Asabina: “De regering is aangetreden op 16 juli en men heeft eerst gezegd 200 dagen, later 9 maanden en dan 5 maanden voor de verlichting. Dus eigenlijk moeten we in januari de verlichting beleven. Dat is pakweg over 2 weken dat het zo moet zijn. We merken dat in de afgelopen maanden de koopkracht sterk  achteruit gegaan is. De prijzen blijven stijgen, terwijl de salarissen eroderen en in waarde dalen. De regering heeft impopulaire maatregelen genomen, niet mals. Daar moeten wij de regering die grani geven. Zij heeft de guts getoond om de munteenheid formeel te doen dalen met bijna 90 procent. De brandstofprijzen zijn daarmee in feite meer dan 40 procent gestegen. Dat raakt alle facetten van de economie. Dat raakt eenieder.”

Asabina meent dat er tot nu toe veel is gezegd, maar weinig te zien is. “De zegeningen kunnen we niet zien. Ze zijn niet tastbaar, niet meetbaar of kwantificeerbaar. Door de waardedaling van onze munt heeft de regering meer geld, maar dat zijn inflatiegelden. Een multinational, die per maand 5 miljoen USS aan de regering betaalde, heeft de Staat nu 70 miljoen, in plaats van 35 miljoen SRD. De regering houdt meer geld over. Maar dat zie je niet terug in de koopkracht bij het volk. We merken dat er stappen gemaakt zijn in de juiste richting, maar we zien de verlichting nog niet. Wij geven de regering alle ruimte. We zien bepaalde stappen voorwaarts, maar het beleid is niet in voldoende mate coherent. Desondanks zijn wij hoopvol. Hoop doet leven”, aldus Asabina.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: