Nederland gaat op slot

Het kabinet kondigt maandagavond zeer waarschijnlijk een harde lockdown af, in een poging het snel oplopende aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen en te voorkomen dat de gezondheidszorg overbelast raakt.

Tot en met 19 januari gaat bijna alles dicht, melden Haagse bronnen. Van niet-essentiële winkels tot aan scholen, kappers en culturele instellingen, zoals musea. De maatregelen gaan vanavond om middernacht al in. Basis- en middelbare scholen moeten vanaf woensdag overschakelen op online onderwijs.

Premier Mark Rutte zal de coronamaatregelen vanavond om 19.00 uur toelichten in een op televisie uitgezonden toespraak vanuit het Torentje. Dat Rutte opnieuw het Torentje inzet als communicatiemiddel richting de bevolking, toont aan hoe groot de zorgen zijn in het kabinet over het oplopende aantal besmettingen. De minister-president hoopt daarmee de urgentie in de samenleving te laten terugkeren. Half maart hield Rutte ook een toespraak vanuit zijn werkkamer aan het Binnenhof.

De afgelopen dagen steeg het aantal coronabesmettingen snel. Half november hoopte het kabinet dat het aantal besmettingen half december zou zijn gedaald tot rond de 3500, zodat rond de feestdagen het coronaregime mogelijk wat versoepeld zou kunnen worden. Maar inmiddels ligt het aantal dagelijkse besmettingen rond de 10.000.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: