Minister Ramadhin: ‘Kostprijs nierdialyse behandeling wordt SRD 825 gedurende drie maanden’ 

Bedrag wordt betaald door overheid en particuliere verzekeraars

De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, heeft woensdagochtend met particuliere dialysecentra en de door hem geïnstalleerde werkgroep Regulatie Dialysezorg een onderhoud gehad over de kostprijs voor een behandeling. 

‘Wij hadden opdracht aan de werkgroep gegeven om een reële kostprijs te berekenen. In consensus is nu overeenstemming bereikt, dat de kostprijs van een behandeling nu met 50% wordt aangepast naar SRD 825 voor een periode van drie maanden. Het gaat om een  tussentijdse oplossing. In die drie maanden maanden wordt verder aan actualisering van de kostprijs gewerkt’, aldus Ramadhin in gesprek met Dagblad Suriname. ‘Dat bedrag zal worden betaald door de overheid en particuliere verzekeraars.’ 

Het Diapura dialysecentrum had in een schrijven haar cliënten laten weten, dat zij per 1 januari 2021 kosten in rekening gaat brengen bij haar cliënten voor een behandeling. ’U ontvangt uiterlijk de laatste week voorafgaand aan de maand van ons de offerte voor uw behandelingen’, aldus het centrum in haar schrijven.

Diapura stelt, dat het huidig tarief dateert van 2012 en SRD 550 bedraagt. ‘In de maand oktober is er een kostprijscalculatie gemaakt, op basis waarvan het huidig dialysetarief SRD 1.433 zou moeten zijn.’

Het bedrijf schrijft verder, dat zij in juli een donatiecampagne heeft gevoerd om gelden te kunnen verwerven. ‘De donaties zijn echter bij lange na niet toereikend om het verschil in tarief en daadwerkelijke kosten op te vangen.’

Minister Ramadhin van Volksgezondheid zegt verder op de hoogte te zijn van de brief, maar dat de cliënten van Diapura niet naar die brief hoeven te kijken. ‘Er is geen sprake van bijbetaling door de patiënten.’

error: Kopiëren mag niet!