45 jaar Srefidensi: “We hebben een bedelaarsstatus en 50% is te wijten aan Nederland”

De PVP-leider Roy Bhikharie blikt niet tevreden terug op 45 jaar Srefidensi. In gesprek met Dagblad Suriname geeft hij aan dat 25 november geen dag is om te feesten, maar om te bezinnen en te evalueren waar Suriname staat. Hij merkt op dat velen nog steeds hebi fasi omgaan met het feit dat Suriname een soevereine staat is, terwijl het land alleen overleeft door leningen aan te gaan. En dat getuigt niet van zelfstandigheid. “We leven in een waan en daarom gaan we niet vooruit. We lenen iedere keer om de lening te betalen, mensen stelen en we kunnen ze niet eens opsporen, mensen bedreigen en we kunnen niets doen en dan zijn we trots dat we onafhankelijk zijn? In geen enkele regeerperiode is het land zelfstandig bestuurd”, accentueert Bhikharie.

Dat is niet geheel te wijten aan Suriname zelf. “We hebben een bedelaarsstatus en dat hebben we niet alleen te danken aan onszelf; 50% is te wijten aan Nederland omdat de ontwikkelingsrelatie nooit opgehouden is.” Bhikharie is van mening dat de staatkundige onafhankelijkheid niets te maken heeft met de ontwikkelingsrelatie die Suriname met Nederland heeft. Desondanks heeft Nederland die professionele begeleiding nagelaten. Indertijd gaf Nederland aan Suriname vrijelijk geld zonder te controleren hoe dat geld werd besteed, terwijl de doelstellingen helder waren. Bhikharie vindt dat uit hoofde van die ontwikkelingsrelatie Nederland tenminste de financiële schade kan helpen compenseren door de helft van de schuld over te nemen.

Met het bezoek van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, in verband met Srefidensi, vindt Bhikharie dat dit een goede gelegenheid is om de ontwikkelingsrelatie te evalueren en te bespreken hoe Suriname zelfvoorzienend kan worden middels de ontwikkelingshulp. “Nederland is immers voor 50% medeverantwoordelijk voor het helpen leggen van de fundamenten en het helpen creëren van de voorwaarde voor duurzame ontwikkeling.” Met dit in gedachte stelt de PVP-leider dat minister Albert Ramdin een andere approach moest hebben tijdens zijn werkbezoek in Nederland in augustus, daar Suriname hulp nodig heeft en geen Nederland. Kortom, er is nog een lang traject te bewandelen voordat elke Surinamer de ware betekenis van onafhankelijkheid kan ervaren. 

error: Kopiëren mag niet!