Guyana en Suriname sluiten zich aan met Brazilië als grootste oliereuzen in Zuid-Amerika

Lage break-even prijzen bij deze drie landen 

Offshore exploratie- en productieactiviteiten in Zuid-Amerika worden lange tijd gedomineerd door Brazilië met zijn enorme offshore ontwikkelingen. De Braziliaanse Petroleo Brasileiro (Petrobras) alleen al was goed voor bijna 88% van de productie van het continent in de periode 2013-2020. Nu, in slechts vijf jaar tijd, zijn Guyana en Suriname naar voren gekomen als belangrijke spelers om in de gaten te houden met een snel toenemend volume aan ontdekte koolwaterstofbronnen. In feite blijven de vooruitzichten voor de diepwaterprovincie in de regio, zelfs onder de donkere wolk van de wereldwijde pandemie, positief dankzij de verwachte productie uit Brazilië en de nieuwe olie en gas hotspots.

Surinaamse productie vanaf 2025

“De offshore-activiteit in Latijns-Amerika zal naar verwachting herstellen vanaf 2021, met naar schatting meer dan 3 miljoen vaten per dag aan piekproductie in 2025, alleen al in Brazilië en Guyana,” zei Rystad Energy. In Suriname zal de olieproductie naar verwachting halverwege het decennium op gang komen, wat verder zal bijdragen aan de voor Zuid-Amerika verwachte vaten. Van de belangrijkste offshore-producerende regio’s zullen Brazilië en Guyana samen goed zijn voor meer dan een derde van de offshore-investeringen en de capaciteit van de komende vijf jaar zei Rystad Energy. “Ze zullen ook goed zijn voor meer dan 40% van de reserves die moeten worden gesanctioneerd.” Er zijn al ongeveer 9 miljard vaten olie-equivalenten gevonden bij het Stabroek-blok in Guyana door ExxonMobil, terwijl Apache naar schatting 1,4 miljard vaten olie-equivalent heeft ontdekt in Blok 58 van Suriname. De ontdekkingen bij Stabroek staan op 18 terwijl in het Surinaamse blok 58 de telling op 3 staat.

Lage break-even prijzen

“We voorspellen dat de eerste olie komt in 2026 met de productie van elke volgende fase te beginnen in stappen van één jaar daarna”, zegt de Amerikaanse multinational investment bank en financiële dienstverlener Morgan Stanley over het Surinaamse Blok 58. Ondertussen is in Guyana, de olieproductie al aan de gang bij de Liza Phase 1. Andere projecten zijn gepland voor 2022 en 2024. ExxonMobil verwacht dat de productie de grens van 750.000 barrels per dag zal overschrijden tegen 2026 wanneer er vijf projecten in operatie zijn. “In Guyana hebben alle ontdekkingen in het Stabroek-blok en de grote Braziliaanse projecten een break-even van minder dan $45,” zei Rystad Energy, erop wijzend dat deze lage break-even prijzen een belangrijke rol spelen in de veerkracht van de bekkens van Guyana-Suriname en Brazilië.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: